Едно формално наглед решение, взимано и от предходни парламенти - депутатите карантинирани и изолирани заради COVID да могат да участват в заседанията онлайн, очаквано се превърна в "говорилня" - за и против зеления сертификат, както и за това трябва ли той да важи и за народните избраници - за да влизат в сградата на парламента.

Второто е тема, която от ГЕРБ поставиха днес за втори път, след като малко по-рано през седмицата председателският съвет не можа да стигне до решение да включи ли подобен дебат и съответно да се стигне до гласуване в дневния ред за работата на НС. Така от бившата управляваща партия, от която посочват, че всички са ваксинирани и зелен сертификат трябва да важи и за вход за парламента и сегашното положение е дискриминация спрямо обикновените граждани, се възползваха от точката за онлайн гласуването на изолираните и повдигнаха дебата отново.

Оттам, в лицето на бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, сега депутат от ГЕРБ, предложиха народните избраници, които нямат сертификат, да работят онлайн.

Очаквано, рупор на ГЕРБ бе и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който в емоционално слово обяви колко са починалите у нас в следствие от боледуване с COVID от началото на пандемията.

Андрей Гюров, председател на групата на "Продължаваме промяната" опита да върне дебата към точката, която трябва да се гласува, посочвайки, че обсъждането на сертификата за НС ще е отделно и предстои. 

ДПС подкрепи предложението на бившата управляваща партия. Това направи Джевдет Чакъров, който също е лекар.

Лично мнение в подкрепа изрази и пулмологът от "Демократична България" Александър Симидчиев. Парламентарната група на ДБ обаче щяла да се въздържи при гласуване. Симидчиев подчерта, че зелените сертификати са метод за управление на риска, а риск в сграда с 240 народни представители, администрация и журналисти е риск.

"Дебатът работи в обратната посока", пък заяви Георги Свиленски от левицата, като по думите му това бил изкуствено предизвикан скандал с цел хората да не се ваксинират.

Оказа се, че и БСП, и "Има такъв народ" и очаквано обаче - 'Възраждане" са против въвеждането на зеления сертификат в НС - своеобразно разцепване на все още несъздадената управленска коалиция. Тошко Йорданов (ИТН) и Костадин Костадинов ("Възраждане") се обявиха за премахването на зеления сертификат изобщо, защото убивал бизнеса, а нямало гаранция, че ваксинираните не могат да се заразят и да предават заразата.