Безплатният роуминг в ЕС остава в сила за още 10 години.

За това се споразумяха евродепутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетикаи словенското председателство на Съвета на ЕС.

Срокът на действия на свободният роуминг в рамките на Съюза бе до 30 юни 2022 г. През 2017 г. бяха премахнати допълнителните такси за разговори в други страни членки на ЕС.

Потребителите ще продължат да ползват същото качество и скорост на мобилните връзки, както и в своята страна. Доставчиците на роуминг ще бъдат задължени да предлагат същото качество на услугата, както и на предложените у дома при положение, че същите условия са наличие в посетената държава членка.

Сега бе одобрена поправка от евродепутатите, според която се забраняват практиките за намаляване на качеството на роуминга като например при промяна на връзката от 4G на 3G.

Безплатни спешни услуги

Пътуващите ще имат достъп до спешни услуги без никакви допълнителни такси, независимо дали става дума за обаждане или SMS. Това важи и за предаването на информация за местонахождението на този, който се обажда. Операторите също така ще трябва да осигуряват информация за спешния номер 112. За хората със заболявания ще има повече спешни услуги без допълнителни такси.

Призив: Без допълнителни такси за обаждания между различни страни

По време на преговорите евродепутатите настояха за край на допълнителното таксуване на разговорите между две държави, например межу Италия и Белгия. В момента такива разговори се таксуват до 19 евроцента на минута. Споразумението позволява на Европейската комисия да разгледа ситуацията и да направи оценка дали е необходимо по-нататъшно намаляване на тавана.

Максималните такси за роэуминг на едро ще бъдат намалени от 2 евро за гигабайт през 2022 г. на 1 евро през 2027 г. Това са цените, които операторите си начисляват взаимно, когато потребителите използват други мрежи при роуминг в ЕС.

Ако потребителите надвишат при роуминг тавана, определен в договора, всякаква допълнителна такса не може да бъде по-висока от тавана на тези за роуминг на едро.

Какво предстои

За да влезе в сила, нифициалното споразумение трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще гласува текста на едно от предстоящите си заседания.