Таксите за роуминга в ЕС ще намалеят още повече след 2022 г.

Това става ясно от предложения днес от Еврокомисията нов регламент за роуминга. Той трябва да удължи с 10 години настоящите правила за комуникации в рамките на ЕС, които изтичат догодина.

Една от целите е във време, в което не се пропоръчват пътувания поради пандемията, хората да продължат да поддържат контакти помежду си.

Благодарение на съществуващия сега регламент таксите за роуминг паднаха на 15 юни 2017 г. Хората, пътуващи в рамките на ЕС, плащат таксите на своята държава за обаждане, SMS и трансфер на данни. Това важи до 30 юни 2022 г.

Цените сега и в бъдеще

Ще има три етапа на намаляване на цените.

Първият етап е от 1 януари 2022 г. до 30 юни същата година, когато изтича настоящият регламент. Вторият етап обхваща периода 1 юли 2022 г. - 21 декември 2024 г. Последният етап започва на 1 януари 2025 г.

Таксите за роуминг ще се движат надолу по следния начин в тези периоди:

• Гласово обаждане – € 0,032 – 0,022 – 0,019 за минута

• SMS – € 0,01 – 0,004 – 0,003 за SMS

• Трансфер на данни - € 2,5 – 2 – 1,5 за гигабайт

Кой ще спечели

Това ще бъдат европейските граждани, бизнесът и операторите.

Потребителите ще получават по-добра информация за възможни допълнителни такси като клиентско обслужване, когато са в роуминг. Това ще намали риска от неочаквано високи цени и сметки. Предложеният нов регламент трябва да подобри знанията за алтернативен достъп до спешни услуги, налични в страна, в която в момента се намира потребителят. Това ще помогне особено на крайни потребители, които са инвалиди.

Новите правила ще смъкнат тавана на цените, които националният оператор плаща на този зад граница за роуминг услуги. Това ще позволи увеличаване на роуминг трафика.

Бизнесът ще подобри връзката си с единния пазар. Това е от особено значение за стартъпите и разработчиците на мобилни приложения.

Как ще става достъпът до спешни номера при роуминг

Единният европейски спешен номер 112 гарантира достъп до него дори когато потребителят е в роуминг.

Набирането на спешни номера и предаването на местонахожението на обаждащия се в роуминг трябва да бъде безпрепятствено и безплатно. Така гражданите, които нямат възможност да наберат 112, трябва да имат безплатен достъп до спешни номера по алтернативни пътища, когато са в роуминг. Такива са приложенията за смартфони, SMS и други.

Пътуващите трябва да разполагат с информация за наличните спешни услуги в страната членка, в която се намират. Освен телефон 112 това трябва да бъдат и негласови средства за инвалиди.