Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Тази конфигурация ще бъде трудна за действие. Тя трудно ще произведе едно безпроблемно функциониращо управление."

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод преговорите за ново правителство.

Иванов обаче изтъкна, че се решава един друг важен въпрос - най-накрая да има управление, което да не разчита на ГЕРБ и ДПС.

"То все пак ще бъде обединено около необходимостта за рестарт на съдебната власт. Шансът да го направим е важна причина да дадем гласовете си в това мнозинство", каза още Иванов.

Според него правителството ще е готово съвсем скоро. Иванов изтъкна, че споразумението се изгражда на двустранна база - всяка от партиите ще го подпише с "Продължаваме промяната", които са мандатоносители. Той обясни, че в това има логика, защото българското общество е дало на нова политическа сила да извърши промяната, но не ѝ е дало собствено мнозинство.

"Аритметиката е безжалостна в политически контекст. Това е неизбежната конфигурация, ако искаме да имаме редовно правителство", призна Иванов.

И допълни:

"Нещо, което би било невъзможно, освен ако не беше още по-невъзможно да останем без правителство".

Иванов заяви, че фундаменталният проблем на политическата криза е въпросът как се упражнява властта.

"Дали има напълно безотговорни, защото са приятелчета с главния прокурор и други, срещу които той може да бъде ползван като бухалка", каза Иванов.

Според него е задължително да има рестарт на всички контролни органи, които са над 30. И те отговарят за това "дали има монополи, дали има честна конкуренция, дали нашите лични данни се охраняват добре".

Иванов каза, че КПКОНПИ е добър вариант като първа стъпка за рестарт. Според него обаче е лош подход тя да се превръща в алтернативна прокуратура, каквато е идеята на "Продължаваме промяната".

"При толкова сложна коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани. Нагласата е да участваме с по-скоро експертни фигури, да дадем принос в онези области, в които сме силни.

Ние имаме какво да дадем, не да вземем. Влизаме със съзнание за ограничената си роля и колко трябва да сме внимателни.

По-добре да стоим малко назад, да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация. Не можем да се откажем да носим отговорност в парламента сме. Нашата отговонрост е ясна".

Това отговори Иванов на въпрос защо няма да бъде министър.

Той потвърди, че се обсъжда да има 18 експертни съвета към коалицията за всяко министерство. И заяви, че Държавната петролна компания трябва да бъде закрита.

"Не можем да си кажем, "ако не успеем". Трябва да успеем. Ще бъде сложно, става дума за 4 различни формации. Готови сме да поемем отговорност, въпреки всички трудности да намерим начин да свършим работа".

Това каза още Иванов.

Коментари

Трудно и сложно

Ако още веднъж беше повторил колко щяло да е трудно и сложно, съвсем щях да повярвам, че там му е мястото. То бива, бива да се презастраховаш, ма чак пък толкова....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.