Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Представители на независимия културен сектор  номинираха служебната зам.-министърка на културата Весела Кондакова за титуляр на поста в следващия редовен кабинет. Те изпратиха отворено писмо до лидерите на четирите преговарящи за съставяне на правителство формации Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов.

В писмото до „Продължаваме пормяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се посочва, че „един реформиран културен сектор ще бъде най-бързият и явен знак за стартирали промени в държавата, а Кондакова има нужната експертиза, визия, капацитет и опит да проведе тъй нужните трансформации в сектора."

„Весела Кондакова е способна да предложи иновативен, далновиден и експертен подход към управлението и развитието на културата в България“, пишат още творците до политиците.

Писмото е подписано от 14 представители на независимия културен сектор.

Ето и пълния му текст: 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Номинация на Весела Кондакова за министър на културата

 

Уважаеми дами и господа,

В ролята си на представители на водещи независими организации в сектора на културата, се обръщаме към Вас с номинация на г-жа Весела Кондакова за министър на културата в предстоящото правителство. Културата в България спешно се нуждае от нови регионални и национални културни политики и стратегии за развитие, от правни и административни реформи, от европейска визия и приобщаване в европейския и международен обмен. Един реформиран културен сектор ще бъде най-бързият и явен знак за стартирали промени в държавата. Ние смятаме, че г-жа Кондакова има нужната експертиза, визия, капацитет и опит да проведе тъй нужните трансформации в сектора.

През последните години културният сектор страда от тотално неглижиране, липса на експертиза и липса на единни правила за всички, а пандемията доведе сектора до криза и вътрешно радикализиране. Наблюдаваме обаче, че всички предложени лица за министри са артисти или преподаватели, без някой от тях до момента да представя квалификации относно мениджърски умения, които са изключително нужни на тази позиция. Смятаме твърдо, че изход може да бъде намерен единствено чрез силно експертен министър с изявен европейски профил и мениджърски опит, който да ни постави на европейската културна карта. Секторът, освен това, решително се нуждае от деполитизиране, заради което настояваме за министър, който не е член на нито една от представените парламентарни партии и не е политически обвързан.

При срещата за обсъждане на приоритети и програма за управление на културата с представители на потенциалните коалиционни партньори, където присъства и г-жа Кондакова като експерт, всички застанаха зад искането за увеличаване на бюджета за култура. Но подобреното финансиране не може да бъде самоцел, а средство за належащи реформи. Творческата среда в страната има спешна нужда от стабилизиране както в публичния, така и в свободния сектор, и това стабилизиране трябва да произтича от тези реформи. Още по-належаща е нуждата да се осъзнае културната стойност на процесите и продуктите на свободната сцена и най-накрая да се създаде поле за европейски културен обмен. Това е заложено в Националния план за възстановяване, спрямо който спешно трябва да се работи за развиване на публики и европейски аудитории. Имаме и обща цел с всички останали сектори в страната да спрем изтичането на таланти и страната ни да се превърне в по-привлекателна работна и продукционна среда.

От години в ролята си на изпълнителен директор на Българска музикална асоциация, ръководител на мащабни проекти и през последните месеци заместник-министър на културата в служебното правителство, г-жа Кондакова отстоява една от най-адекватните и квалифицирани позиции относно реформирането на сектора. Вече много пъти показва експертно разбиране относно управлението на ресурсите в културата, относно политиките за развиване на публичния и независим сектор, както и взаимодействието между тях. Наясно е с нуждата от законодателни промени относно прокарването на нов закон за изпълнителските изкуства, създаването на регистър на артистите на свободна практика и актуализиране на настоящия регистър на културните организации. Никой друг не припознава в такава степен важността от анализи и цялостен мониторинг на културния сектор като единственият начин за системно планиране на политики и културна стратегия. Г-жа Кондакова участваше в работната група по включване на културата в Плана за възстановяване, както и участваше в работните групи с представители на независимия сектор за справяне с Ковид-кризата. Г-жа Кондакова има и ясни визии за продуктивното имплементиране на предстоящия Национален план за възстановяване, един изключително мощен инструмент, който може да повлияе както  стабилизирането на сектора на национално ниво, така и да се осигури достъп на творческите проекти и продукти до глобален културен обмен. Не на последно място, Весела Кондакова е българският посланик на европейската инициатива „Нов европейски Баухаус“, който през следващите години ще е двигателя на културния сектор в Европа в подкрепа на Зелената сделка.

Весела Кондакова има необходимия капацитет да се заеме с предстоящите мащабни задачи пред културата и с подходящ екип да стартира отлаганите с десетилетия културни реформи в страната ни. Вече с опит в държавната администрация, тя ще може продължи процесите, стартирали в периода на Ковид-кризата. Тя е разпознаваема както от представители на целия културен сектор, така и в обществото заради дългогодишната си работа в областта на музика, театър, танц, визуални изкуства и литература.

Весела Кондакова е способна да предложи иновативен, далновиден и експертен подход към управлението и развитието на културата в България. Очакваме ангажиментът на Кирил Петков за А отбори да бъде спазен и по отношение на Министерството на културата.

 

С уважение,

 Виктория Драганова, директор на фондация “Син куб” и “Център за социална визия”

Владия Михайлова, куратор и културолог,  РЦСИ “Топлоцентрала”

Стефан Прохоров, председател на АСТ - Асоциация за свободен театър

Веселин Димов, директор на РЦСИ “Топлоцентрала”

Гергана Димитрова, режисьор, председател на „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни“

Асен Асенов, директор на фондация „ЕДНО за култура и изкуства“

Стефан А. Щерев, директор на фондация „Информбюро“

Вили Прагер и Ива Свещарова, директори на фондация „Брейн Стор Проджект“

Димитър Стефанов, директор на фондация „Театър Корсар“

д-р Нели Стоева, изследовател и преподавател в катедра “История и теория на културата” (СУ)

Ели Сотирова, основател на пространство за изкуство “КООП”

Мира Сталева, изпълнителен директор „София филм фест“, „София мийтингс“

Атанас Маев, изпълнителен директор на Сцена Дерида, Derida Dance Center и зам. председател на Фондация "Арт линк"

Петър Тодоров, режисьор, председател на фондация “За Родопите”

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.