Първото официално посещение в чужбина на новия германски канцлер Олаф Шолц, който встъпи в длъжност днес, ще е в Париж и Брюксел в петък, предаде Франс прес, като се позова на неговия офис.

Шолц ще спази традицията първата държава, която новите германски канцлери посещават, да е съседна Франция - историческият съперник на Германия, превърнал се впоследствие в неин основен партньор. Двете страни са смятани за двигатели на Европейския съюз.

В Париж Шолц ще бъде приет от френския президент Еманюел Макрон. След това германският канцлер ще отиде в Брюксел, където ще разговаря с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той ще обсъди с тях подготовката на първата среща на върха на ЕС, в която ще участва - другата седмица (на 16 и 17 декември) в Брюксел.

Макрон поздрави Шолц с избирането му за канцлер. В послание, което публикува в Туитър, френският президент пожела на новия германски канцлер да напишат "заедно продължението за французите, германците и европейците".

В друг туит Макрон благодари на Ангела Меркел, която се оттегли днес като канцлер на Германия след 16 години на поста, за съвместната работа. Той отбеляза, че Меркел "никога не забрави уроците на историята (и) направи толкова много за нас, с нас, за да напредне Европа".

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия също поздравиха новия германски канцлер и изразиха задоволство, че ще работят с него "за една силна Европа".

"Поздравления, скъпи Олаф Шолц, за твоето избиране за федерален канцлер. Пожелавам ти успешно начало и се радвам да продължим нашето сътрудничество при пълно доверие за една силна Европа", написа в Туитър на родния немски германката Фон дер Лайен, която е от Християндемократическия съюз.

"Желая ти всичко най-добро, скъпи Олаф Шолц", туитна Шарл Мишел. Председателят на Европейския съвет също каза, че се радва, че ще "работи заедно (с новия германски канцлер) за една силна и суверенна Европа".

Белгийският либерал не забрави Ангела Меркел, като й благодари "за многобройните години на сътрудничество при пълно доверие".

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пожела на новия германски канцлер и неговото правителство "много успехи" и да "доведе до успешен край големите задачи, които очакват Германия и Европа".

Туитът на италианския социалист бе на немски език, отбелязва АФП.

БТА