Аналена Бербок ще направи първата си задгранична визита в качеството си на министър на външните работи на Германия в Париж, съобщи медийната група "Функе", като се позова на свои източници.

В Париж Бербок ще проведе преговори на 9 декември с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. В същия ден тя ще замине за Брюксел, а оттам - за Варшава.

По-рано сред приоритетите си като външен министър, Бербок изтъкна активизирането на Ваймарския триъгълник - тристранен политически комитет за взаимопомощ и сътрудничество, в който влизат Германия, Франция и Полша, съобщава ТАСС.

Преди време бъдещият германски канцлер Олаф Шолц също каза, че се готви да направи първото си задгранично пътуване на новия си пост във Франция. Според него "приятелството между Германия и Франция е основа за успешното взаимодействие в рамките на целия Европейски съюз".

Очаква се днес да бъдат утвърдени членовете на новия кабинет. Германското правителство ще се сформира от три парти - Германската социалдемократическа партия, "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия.

БТА

 

Германия , външна министърка , визити , предстоящо