Новак Джокович фигурира в официалния списък за Откритото първенство на Австралия по тенис в началото на следващата година, личи от публикуваните от организаторите листи при жените, мъжете и двойките.

Участието на световния №1 и актуален шампион в Мелбърн е под въпрос, тъй като на Зеления континент наложиха задължителна ваксинация за спортисти и пътуващи по бизнес дела, държавни служители, такива в частния сектор и т.н. Сърбинът е отявлен противник на задължителната ваксинация и на имунизацията срещу COVID-19.

В последните си брифинги покрай участието си в "Купа Дейвис" Новак отговаряше с "ще видим" на въпроси дали ще защитава титлата си в първия за годината Мейджър турнир.

Джокович е заявен и за участие в отборния турнир "ATP къп" с тима на родината си, а той е още в първите дни на януари.

Това означава, че или е направил компромис и се ваксинирал, или разчита да вземе т. нар. "медицинско изключение". За това спекулира в. "Хералд сън", твърдейки, че Жокера е получил подкрепа от "Тенис Австралия" - местната федерация. Тя поначало опитваше да издейства такава вратичка за тенисистите, но местните власти бяха категорични, че правилата ще важат за всички и ваксинацията е единствената алтернатива.

Медицинското се издава от независима комисия - в случая австралийска. То трябва да получи одобрение от здравните власти и от организаторите. След това получилият го се подлага на 14-дневна карантина, съпътствана от тестове за COVID-19, които трябва да са отрицателни.

Ако пред Джокович се открие такава възможност (и за негови колеги съответно), това би означавало, че той трябва да замине за Австралия в близките дни. Така ще мине изолацията и ще има време да потренира преди "АТP къп". Но засега всички тези разсъждения са в сферата на спекулациите.

"Тенис Австралия" отхвърли публикациите, че помага конкретно на Ноле, само разясни процедурата с медицинското пред британския в. "Дейли мейл". И добави, че няма как да повлияе на медицинските специалисти, които евентуално биха го разгледали и одобрили или отхвърлили.

А в листата при мъжете очаквано липсват възстановяващите се от травми и операции Роджър Федерер и Стан Вавринка. Завръщат се отсъствалите във втората половина от сезона Рафаел Надал и Доминик Тийм.

При дамите на линия не е Серина Уилямс, която публикува обръщение. Американката заявява, че също се нуждае от повече време за лечение на контузия и съжалява, че няма да излезе на кортовете в Мелбърн.