Германия е пратила високопоставени дипломати в Кабул за първи път, откакто талибаните взеха властта там преди три месеца, предаде ДПА.

Специалният пратеник на Берлин за Афганистан Яспер Вик и дипломатът, който би трябвало да стане посланик в Афганистан, Маркус Потцел, са провели разговори с представители на талибанското правителство в Кабул вчера. Дискусиите са се фокусирали върху области, в които практическото сътрудничество е едновременно нужно и възможно.

Германското посолство в Кабул бе евакуирано.

По време на разговорите с германските дипломати талибаните са обещали да осигурят безопасен и невъзпрепятстван достъп на хуманитарни работници в страната, които да стигнат до общините и хората в нужда.

Талибаните също така са проявили разбиране, че равният достъп до образование за момичетата и момчетата е от национален интерес за Афганистан.

Западните правителства са изправени пред дилема, откакто талибаните взеха властта. Те търсят начини да помогнат на страдащото население, но искат да избегнат всякаква подкрепа за талибанското правителство, което не е международно признато.

Особено безпокойство поражда изключването на жените и момичетата от обществото. Много ученички от 7 до 12 клас нямат право да посещават занятия, а повечето жени в сектора на гражданските услуги нямат право да се върнат на работа.

Тридесет и пет момичета, футболистки от тийнейджърския национален отбор по футбол на Афганистан, и техните семейства, тоест общо 130 души, изложени на риск в родината си от завръщането на власт на талибаните, пристигнаха в Обединеното кралство с евакуационен полет, финансиран от американската звезда Ким Кардашиян, предаде Франс прес.

Ким Кардашиян. Снимка АП / БТА

 

Състезателките и близките им пропуснаха въздушния мост, организиран в Кабул през август и потърсиха убежище в Пакистан. Но за там имаха виза само за 30 дни. Те пристигнаха снощи на летище Станстед в Лондон.

Евакуацията стана и с подкрепата на футболния клуб „Лийдс юнайтед“, чийто собственик Андреа Радрицани каза, че е очарован от пристигането на момичетата и техните близки в Обединеното кралство. Отборът предложи да приеме спортистките в младежките състави, за да се осигури на тези момичета едно проспериращо бъдеще.

БТА