Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките кризи с енергийните цени в Европа през последните години. 

Това каза в интервю за БТА служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той счита, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. 

Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

Друго сериозно предизвикателство в работата на служебното правителство, на което то е успяло да отговори, е внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, допълва министър Живков. 

Служебното правителство е поставило истинското начало на диалога за това какво е бъдещето на въгледобивните региони в страната, как те ще се развиват занапред и какви работни места ще създават. 

Освен това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия.

Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. 

Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. Проследявайки фючърсите на енергийните борси, се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата, прогнозира Живков.

В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията, смята министърът.

Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. По този начин ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г. Намаляването на ДДС за електроенергията, което ще бъде предложено на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените, добави служебният енергиен министър.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.