България дава най-високите компенсации за цента на тока в целия Европейски съюз. Това заяви днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков на пресконференция, на която даде подробности за движението на програмите. 

Припомняме, че страната реши да даде по 110 лв. на изразходен мегаватчас на небитовите потребители и между 15 и 30 лв. на всички, които не са избрали краен доставчик на електроенергия. И ако думите на министъра са факт, то факт е и че помощта засега е повече на теория, отколкото на практика. 

Причината - над 80% от компаниите все още не са получили своите компенсации и ще започнат да ги получават през декември. Тогава би трябвало да вземат обезщетения за два месеца накуп. 

По думите на Живков, до момента са изплатени едва около 4 млн. лв. при обща стойност на програмата от 450 млн. лв. Причина за забавянето е нуждата от нотификация от Европейската комисия. 

Важно е да се знае, че помощта не засяга битовите потребители, които все още са на регулиран пазар и цената за тях е непроменена. Това обаче почти сигурно ще се промени от първи януари.