Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха около два часа по защитена видеовръзка във вторник на фона на ескалиращо напрежение между Русия и Украйна, предадоха световните медии. 

В изявление Белият дом съобщи, че Байдън е изразил “дълбока загриженост“ на Съединените щати и европейските им съюзници от струпването на руски войски около Украйна и е дал да се разбере, че „САЩ и  съюзниците им ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“.

Байдън също е потвърдил подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е призовал за деескалация и връщане към дипломацията, се казва в съобщението.

Путин е влязъл в срещата, търсейки гаранции от Байдън, че НАТО никога няма да се разшири, за да включи Украйна, която отдавна се стреми към членство, предаде Асошиейтед прес. Американците и техните съюзници от НАТО предварително бяха заявили, че искането на Путин не е добро начало, припомни агенцията.

 
Путин е призовал да не се прехвърля "върху раменете на Русия" отговорността за ескалацията на ситуацията около Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
В съобщението се отбелязва, че преобладаващо място в разговора са заели проблемите, свързани с вътрешната украинска криза и липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения от 2015 г., които са безспорната основа за мирното ѝ уреждане.

„Руският президент илюстрира с конкретни примери разрушителната линия на Киев, насочена към пълно демонтиране на споразуменията от Минск и споразуменията, постигнати в нормандския формат, изрази сериозна загриженост относно провокативните действия на Киев срещу Донбас“, заяви пресслужбата, цитирана от ТАСС.

Според нея Байдън е подчертал предполагаемия "заплашителен" характер на движенията на руските войски близо до украинските граници и очертал санкционни мерки, които САЩ и техните съюзници биха били готови да приложат в случай на по-нататъшна ескалация на ситуацията.

„В отговор Владимир Путин подчерта, че отговорността не трябва да се прехвърля върху плещите на Русия, тъй като НАТО прави опасни опити за усвояване на украинска територия и за увеличаване на военния потенциал по нашите граници. Затова Русия е сериозно заинтересована от получаването на надеждни, юридически зафиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО в източно направление и разполагането в граничещи с Русия държави ударни настъпателни системи на въоръжение“, се казва още в изявлението на Кремъл.

Лидерите са се съгласили техните представители да влязат в консултации по тези чувствителни въпроси, обобщиха от пресслужбата на руския държавен глава. Съобщението на Белия дом потвърждава това, като отбелязва, че  Вашингтон възнамерява да води консултациите „в тясна координация със съюзници и партньори“.

"Сега сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна"

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Байдън е казал на Путин, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън е предупредил Путин за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт.

"Имаше много компромиси, нямаше размахване на пръст, но президентът беше кристално ясен каква е позицията на САЩ по всички тези въпроси", посочи Съливан пред журналисти.

Той каза, че Байдън е приветствал възможността за пряк диалог с Путин.

Съливан посочи още, че САЩ не смятат, че Путин е взел решение дали да нахлуе в Украйна. Той добави, че Съединените щати биха отговорили положително на очаквания натиск от страна на съюзниците за разполагане на американски сили в случай на руска инвазия в Украйна.

"Сега ние сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна", посочи той.

Съветникът отбеляза, че САЩ продължават да доставят отбранителни продукти на Украйна.

Съливан каза още, че Байдън е говорил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания след срещата с Путин. Той съобщи, че американският президент ще разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.

Други обсъдени теми на днешната видеосреща са били диалогът между САЩ и Русия за стратегическата стабилност, кибератаките, както и съвместната работа по регионални въпроси като Иран, се казва още в съобщението на Белия дом.

Разпространена от него снимка от срещата показва, че държавният секретар Антъни Блинкън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и старши директорът за Русия и Централна Азия Ерик Грийн са седнали до Байдън в Ситуационната стая по време на видеоразговора, посочва Си Ен Ен.

Срещата между двамата лидери започна в 17:07 ч. българско време и приключи в 19:08 ч. според Белия дом.

Днешният разговор между Путин и Байдън е петият от встъпването в длъжност на американския държавен глава.

На 16 юни т.г. те се срещнаха на живо в Женева.

Макрон се обяви за успокояване на напрежението

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че иска да започне работа и процес по успокояване на напрежението с Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашата стратегия е започнем работа и процес на успокояване", каза Макрон в отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия. "Идеята е по-скоро да се опитаме да ангажираме отново Владимир Путин във форматите за координация помежду ни", допълни той и припомни така наречения Нормандски формат между Украйна, Русия, Германия и Франция.

Макрон добави, че целта е да се създаде и формат, който да помага за намаляване на напрежението между Русия и НАТО в момент, в който Москва не гледа с добро око на евентуалното присъединяване на Киев към северноатлантическия алианс.

Предвижда се Байдън да говори по телефона още днес с Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на Италия и Великобритания Марио Драги и Борис Джонсън.

Междувременно, американските законодатели предвидиха мерки за възпиране на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Те са включени в проектозакона за отбраната на САЩ, представен днес. Сред тях е отпускането на 300 милиона долара за украинските въоръжени сили.