Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин ще проведат днес видеоконферентен разговор с високи залози, който Байдън ще използва, за да се опита да разубеди Москва да нахлуе в Украйна, до чиято граница са струпани хиляди руски войници, пише днес Ройтерс.

Преди първия си пряк разговор с Путин от юли насам Байдън се консултира с европейските съюзници в понеделник, за да обсъди плановете за санкции срещу Русия и да търси силна съюзническа позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Байдън разговаря с френския президент Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел, италианския премиер Марио Драги и британския премиер Борис Джонсън.

Те призоваха Русия да намали напрежението и да се върне към дипломацията и казаха, че техните екипи ще поддържат тесни контакти, включително в консултации със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС, за "координиран и всеобхватен подход", съоибщи Белият дом.

Екипът на Байдън е набелязал набор от икономически санкции, които да наложи, ако Русия започне нахлуване, каза високопоставен служител на администрацията на Байдън. 

Отделен източник, запознат с положението, каза, че е обсъждано насочването ( на санкцииите) към вътрешния кръг на Путин, но не е взето решение. Обмислят се и санкции срещу най-големите руски банки и възможността за обръщане на рублите в долари и други валути, е казал друг източник, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че остава неясно дали Путин е решил окончателно да нахлуе в Украйна.

Разговорът ще бъде по защитена видеовръзка, която двамата лидери използват за първи път. Очаква се той да започне около 15 ч. по Гринуич, 17 ч. българско време днес. Байдън ще говори от Ситуационната стая на Белия дом, съобщи Ройтерс . Путин ще се свърже от резиденцията си в Сочи, където пристигна днес след посещение в Индия, предаде ТАСС.  

Украйна и НАТО обвиняват Русия в струпване на войски близо до границата, което предизвиква опасения от евентуално нападение. Москва отрича подобен план и обвинява Киев в концентриране на негови сили на изток, където подкрепяните от Русия сепаратисти контролират голяма част от украинската територия.

Висшият служител на администрацията на Байдън каза, че Байдън ще предупреди Путин за тежки икономически санкции, ако започне война.

Съединените щати призоваха Русия и Украйна да се върнат към набор от споразумения (т.нар. Мински споразумения - б.р.), подписани през 2014 и 2015 г. и предназначени да сложат край на сепаратистката война на етническите руснаци в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговорите ще се съсредоточат върху това, което Русия счита за пълзящо разширяване на НАТО към нейните граници, както и дългосрочни гаранции за сигурност за Русия. 

Путин каза, че иска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разширява по-нататък на изток и обещание, че определени видове оръжия няма да бъдат разположени в страни, близки до Русия, включително в Украйна.

Очаква се Путин да повдигне въпроса за провеждане на друга среща на върха между САЩ и Русия. За последно те разговаряха по телефона през юли и се срещнаха лице в лице през юни в Женева.

„Разбира се (дневният ред) са двустранните отношения, които остават в доста плачевно състояние“, каза Песков пред репортери, като поясни, че има предвид „предимно напрежението около Украйна, темата за напредването на НАТО към нашите граници и инициативата на президента Путин за гаранции за сигурност“.

Международното напрежение непрекъснато нараства около Украйна и Черноморския регион. Министерството на отбраната на Русия съобщи в петък, че е ескортирало изтребители за ескортиране на два американски военни разузнавателни самолета над Черно море. 

В понеделник американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, проведе видеоразговори с всички началници на отбраната на страните от НАТО относно „важни развития, свързани със сигурността в Европа“.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза пред репортери в понеделник, че срещата между Байдън и Путин „е изключително важна, предвид настоящия контекст на това, което виждаме да се случва в много части на света“.

Кремъл не очаква пробив

Песков каза днес, че не очаква пробив от днешната виртуална среща на двамата президенти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Песков имаше предвид най-вече ситуацията около Украйна, която се очаква да бъде основната тема на разговора. Той призова за спокойствие, имайки предвид опасенията на Запада, че Русия, която е струпала войски на украинската граница, може да предприеме военно нахлуване в съседната страна.

Прессекретарят на Путин изрази съжаление по повод "предвидимата склонност" на Белия дом да прибягва до санкции, но добави, че не вижда "косвени доказателства" за евентуални нови американски наказателни мерки срещу Русия. Путин е готов да чуе безпокойствата на Байдън и на свой ред иска да изложи своите, каза говорителят на Кремъл.

"Не трябва да се очаква какъвто и да било пробив от този разговор. Това е работен разговор в много труден период", подчерта Песков. Той отчете, че ескалацията на напрежението в Европа "е извънредна и това налага личен разговор на най-високо равнище".

По повод решението на Съединените щати да обявят дипломатически бойкот на зимната олимпиада в Пекин в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай Песков заяви лаконично, че игрите ще се състоят със или без присъствието на американски официални лица.