Изявен руски адвокат, специализиран в правата на човека, който е защитавал Фондацията за борба с корупцията на излежаващия присъда опозиционер Алексей Навални, беше прибавен вчера към списъка на Министерството на правосъдието като "чуждестранен агент", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иван Павлов и още четирима адвокати бяха включени в списъка, в който вече фигурират 93 имена на правозащитници, журналисти, медии и организации. Според ведомството те получават чуждестранно финансиране, за да извършват политическа дейност.

Хората от списъка са длъжни да дават информация за финансирането си и да обявяват преди текста на всяка публикация, че са "чуждестранни агенти".

В своя канал в социалните медии Павлов приветства тази мярка като присъждане на почетен знак.

"Да станеш "чуждестранен агент" днес е почти като да получиш държавна награда за специална дейност в областта на свободата на словото и информацията", посочи Павлов. "Дългият списък от удостоени с тази почест лица включва толкова много блестящи журналисти и правозащитници, че би било някак обидно, ако не си сред тях", добави адвокатът.

През април срещу Павлов започна разследване, след като беше обвинен в разкриване на класифицирана информация при осъществяване на защитната му теза пред съда в интерес на неговия подзащитен, бившия журналист Иван Сафронов. В момента Сафронов е задържан по обвинения в държавна измяна, които той отрича.

Тази година Павлов водеше защитата на политическата мрежа на Навални в поредица от съдебни заседания при закрити врата, които доведоха до забрана на участващите в мрежата групи, набедени за "екстремистки".

Самият Навални е в затвора за нарушаване на условната си присъда за злоупотреби, която той смята за политически мотивирана. Навални беше арестуван при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитичен агент в Русия.

Кремъл отхвърля твърденията, че преследва медии и заявява, че законът за "чуждестранните агенти" е необходим за защита на Русия от външна намеса, отбелязва Ройтерс.