На пресконференция днес кметът на Виена Михаел Лудвиг съобщи какви са мерките, които столицата предвижда да вземе през идните седмици, предаде БТА.

След три седмици локдаун ще се пристъпи към постепенно и много внимателно премахване на забраните при най-строг контрол, заяви Лудвиг. Най-ниският брой на новозаразените във Виена в сравнение с останалите провинции дава възможност за това, подчерта столичният кмет. На 13 декември приключва локдаунът за ваксинираните и оздравелите. това ще важи и за търговската мрежа и услугите с телесен контакт - например фризьори и масажисти.

Културните институции, кина, театри, изложбени зали и библиотеки отварят врати, както и спортните съоръжения на открито и закрито, при условие че упражняваните спортове са без телесен контакт. Отворени за посещение ще бъдат и коледните базари, но без щандовете, където е разрешена консумация.

Една седмица по-късно започват работа заведенията за хранене, които ще приемат толкова гости, колкото са седящите места. Достъп ще имат само ваксинирани и оздравели. Нощните заведения остават затворени и след 20 декември.

Всички тези мерки Михаел Лудвиг ще обсъди утре със своите колеги защото, подчерта той, Виена винаги е вървяла по свой път, но и винаги е била солидарна с останалите австрийски провинции.