По време на очаквания днес видеоразговор между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин ще постави пред Джо Байдън въпроса за равна сигурност, а събеседникът му, в отговор - за правото на Украйна да влезе в НАТО. Така в. "Независимая газета" обобщава вчерашни прогнози на своя главен редактор Константин Ремчуков пред радио "Ехото на Москва".

В контекста на западните твърдения, че Русия готви агресия в Украйна, се чуват гласове, приканващи Киев да бъде снабден със "силно летални (смъртоносни - б.р.) оръжия", все едно че е член на НАТО, отбелязва журналистът.

Путин се стреми да сложи в центъра на преговорите едно "ключово схващане - че военната инфраструктура на НАТО е също толкова лошо нещо като конкретно разполагане на оръжия. Защото военната инфраструктура създава потенциал. . . за запълване на дадена територия с оръжия, опасни за Русия. Или сме против това, или трябва да създадем някакви собствени мощности за незабавно изпреварващо или превантивно унищожение", заключава руският наблюдател.

Според агенция Росбалт в навечерието на преговорите Путин-Байдън сепаратистките власти в Донбас "обещали да осигурят на всички (местни жители) руски паспорти". А на конгрес на партия "Единна Русия"двамата донбаски лидери Леонид Пасечник и Денис Пушилин получили членски книжки лично от експрезидента на Русия Дмитрий Медведев.

Изпратена бе доста ясна заплаха до Киев: или ще се разберем, или жителите на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск поголовно ще бъдат снабдени с руски паспорти, а ръководствата им - с членски книжки на главната партия в Русия. Тогава Русия явно ще може всеки момент да присъедини двете "народни републики". Точно това изглежда е главната заплаха днес и за Украйна, и за НАТО, изтъква Росбалт.

В момента не се подготвя инвазия на Русия в Украйна, а "нахлуване на Украйна в непокорения Донбас", управляван от проруски сепаратисти. С това Киев "превръща във фарс крайно важни документи, одобрени от ООН" - Минските споразумения, твърди "Взгляд".

"Киев залага на карта съдбите на милиони руски хора. Граждани и на Украйна, и на непризнатите републики, и на Русия. Може ли при това положение равнодушно да стоиш настрана? Да виждаш как пред очите ти убиват твои приятели, сънародници, мирно население?", пита риторично електронният вестник.

Киев "ще трябва да отговаря за всяка агресия срещу руските хора в Донбас. Украйна ще изгуби своите въоръжени сили, територията, сегашната политическа система. Ще понесе такива загуби, че след тях вече никога няма да е същата", заканва се руското издание.

Експерти на "Свободная преса" обсъждат публикувани в изданията "Билд" и "Вашингтон пост" планове на предполагаемата руска офанзива срещу Украйна. Ако Москва наистина подготвяше такава атака, не би започнала "с някакви нападателни действия, и то по някакви там направления. Всичко това наподобява сюжети от Втората световна война", казва военният политолог Александър Перенджиев.

"Сега се воюва по съвсем различни начини. Това щеше да е сценарий, за който никога не биха се сетили нито Западът, нито самата Украйна. Да кажем, сценарий изненада. . . с минимално присъствие на военнослужещи" и традиционни оръжия, обяснява той. Днес "се акцентира върху специални операции, информационно-психологически и други диверсии, включително т. нар. мека сила. Военна сила се използва само за затвърждаване на постигнатите резултати", добавя Перенджиев.

"Няма дим без огън", коментира впрочем той твърдение на "Билд", че руските войски ще окупират "близо две трети от днешната територия на Украйна". Според него обаче именно "Западът може би подготвя сценарий за разделяне на Украйна на две части - Западна и Източна, като две независими държави. В този случай Западна Украйна като отделна държава наистина може да бъде приета в НАТО и ЕС. А Източна Украйна да бъде оставена като буфер между НАТО и Русия", разсъждава анализаторът.

БТА