Русия обяви днес, че е започнала редовни зимни военни учения в своя Южен военен окръг, който граничи отчасти с Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според съобщението на руското Министерство на отбраната около 10 хиляди войници са предислоцирани в района на маневрите, които ще обхванат също анексирания Крим и територии край отцепилите се "народни републики" в Източна Украйна.

Зимните учения с участието на моторизирани пехотни части ще се състоят на над 30 полигона в най-малко шест различни области, казаха още от министерството.

Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на необичайното движение на руски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези твърдения и заявява, че има правото да мести войските си на своя територия, както желае.

Москва казва, че Киев е струпал половината си армия в Донбас

Русия обвини днес Украйна, че е разположила половината си армия - или 125 000 военни, в конфликтната зона Донбас, където украинските правителствени сили водят битка с подкрепяни от Москва сепаратисти от 2014 г., предаде Ройтерс.

Обвинението беше отправено от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва. Засега няма отговор от Киев.

Русия казва, че се тревожи от намеренията на Украйна в момент на засилено напрежение между двете страни заради опасенията на Запада от ново руско нападение срещу украинска територия. Москва отхвърля тези твърдения като всяване на страх.

Захарова също така коментира направено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган предложение Анкара да посредничи между Москва и Киев.

Говорителката каза, че предложението не се отнася за конфликта в Източна Украйна между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти.