Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След седмици дистанционно обучение близо 56 000 ученици от V до XII клас се върнаха днес в класните стаи, след като бяха тествани за коронавирус в първия учебен час от учители, непедагогически специалисти родители доброволци. В София от днес присъствено учат почти 70 процента от учениците, съобщиха от Министерството на образованието, цитирано от БНР.

Поради липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците 12 училища в столицата не са успели да възстановят присъствения учебен процес в V, VI, VII и XII клас, а други 18 учебни заведения - в  VIII, IX, X и XI клас. 

За тази седмица всички училища в страната имат достатъчно тестове, припомнят от образователното ведомство. 

В 51 средно училище в София всички тестове на учениците са отрицателни, има само една положителна проба на учител. присъствено от днес учат всички 27 паралелки от прогимназиалния и гимназиалния етап, разказа директорът Асен Александров.

Радка Кънчева, учител по математика и заместник-директор на Професионалната гимназия по дизайн в София е един от педагозите, участвали в екипите за тестване на учениците в осми клас. В гимназията не бе установен нито един положителен тест сред ученици и учители.

Без тестване в учебните заведения се върнаха учениците със зелен Covid сертификат, които по данни на МОН са 12,5 на сто.

От образователното министерство дадоха възможност на училищата, които не могат да се справят с организацията за тестването днес, да изследват учениците си утре. учениците ,които отсъстват в деня на общото тестване, ще бъдат изследвани в първия ден, в който дойдат на училище.

Родителите, които желаят децата им да бъдат тествани, могат да подават декларации за съгласие всеки ден.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.