Сделката за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400 на Индия се изпълнява по план - въпреки опитите на САЩ да разстроят сътрудничеството между Москва и Делхи в тази сфера. Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров след преговори с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар и руско-индийски консултации във формат "2+2" на отбранителните и на външните министри от двете страни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сделката за С-400 има не само символично, но и много голямо практическо значение за подсигуряване на отбранителния потенциал на Индия, посочи Лавров. Според него обаче САЩ се стремят да натрапят на Индия оръжия американско производство и собствените си представи за развитието на региона.

Индия и Евразийският икономически съюз приключиха предварителните експертни консултации по създаването на зона за свободна търговия (ЗСТ) и в началото на 2022 г. ще започнат преговори за сключване на съответното споразумение, информира Лавров.

Евразийският икономически съюз, включващ освен Русия също Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, вече има спогодби за ЗСТ с Виетнам и Сингапур, също и временно споразумение с Иран. Преговори за ЗСТ се водят с Египет и Израел.

Русия и Индия имат конкретни планове за сътрудничество в ядрената енергетика, отбеляза Лавров. Двамата с Джайшанкар са обсъдили по думите му и културните връзка между двете страни, научния обмен, сътрудничеството в образованието.

По време на консултациите руската делегация разказа на индийските участници как работи разширената "тройка" за Афганистан - Русия, Китай, САЩ плюс Пакистан, добави първият дипломат на Москва.

"От наша гледна точка са налице всички основания да се включат в дейността на тази структура също така Индия и Иран", каза Лавров.