Има директни сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев, които са свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления. Това заяви в ефира на БНТ служебният правосъден министър Иван Демерджиев.

„Те все още не са проверени, но работим по тях”, посочи той. "Чакаме произнасянето на Конституционния съд и работим по искането, което набъбва с всеки ден, защото идват все повече сигнали.”

За момента се разглеждат над 20 сигнала за всякакви нарушения на Прокуратурата - и по време на мандата на Гешев, и преди него, когато е начело на Спецпрокуратурата.

"Те създават усещането, че той е знаел за извършваните действия", заяви Демерджиев. "Сред сигналите има такива за влияние върху хода на наказателни производства, както и за унищожаване на документи, свързани с наказателни производства."

Правосъдният министър припомни, че смяната на Сотир Цацаров в КПКОНПИ е юридически проста, но за отстраняване на главния прокурор не може без реформи и смяна на членовете на ВСС.

"Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия”, каза Демерджиев. "Категорично България създава впечатлението на държава, пленена и обсебена от други структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и които трябва да бъдат принудени да преустановят тази дейност, така че този финансов ресурс да остава в държавата"