Главният прокурор Иван Гешев взе участие в международен форум срещу "клептокрацията" (в свободен превод - власт на крадците, б.р.) и за борба с незаконните финансови потоци в Киев.

Домакин е била Ирина Венедиктова, главен прокурор ка на Украйна - страна, която също не е да няма проблеми с корупцията и кражбите.

"Основен фокус на срещата бе противодействието на корупцията по "високите етажи на властта" и финансовите престъпления, както и необходимостта от функционирането на специализирани структури с цел гарантиране ефективността на разследванията на този вид престъпни деяния", съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

(Както е известно, Гешев, партия ГЕРБ, мнозинството във ВСС и определени "медии" водят яростна борба срещу опцията за разформироване на спецпрокуратурите и съдилищата, по която има политическо съгласие при новата власт, б.р.)

Гешев е там от вчера, а от днешното съобщение става ясно още, че на събитието са обсъждани начините за проследяване и пресичане на незаконното финансиране, конфискацията на придобито по престъпен начин имущество и активи. Както и предизвикателствата "срещу корупционни и финансови престъпления в контекста на бързоразвиващата се дигитализация".

Както става ясно, Лаура Кьовеши се е включила дистанционно, както и президентът на Евроджъст Ладислав Хамран, представители на ОЛАФ и др.

Ето и пълния текст на съобщението:

Главният прокурор Иван Гешев участва в Международен антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“, който се проведе в Киев, Украйна

Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в Международния антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“, който се проведе в Киев, Украйна. Форумът бе под патронажа на г-жа Ирина Венедиктова – главен прокурор на Украйна.

Основен фокус на срещата бе противодействието на корупцията по "високите етажи на властта" и финансовите престъпления, както и необходимостта от функционирането на специализирани структури с цел гарантиране ефективността на разследванията на този вид престъпни деяния. Засегнати теми в дискусията бяха начините за проследяване и пресичане на незаконното финансиране, конфискацията на придобито по престъпен начин имущество и активи.

В събитието участваха главни прокурори и магистрати от държави от Централна и Източна Европа, ръководители на специализирани съдилища и прокуратури по противодействие на корупцията в Украйна, Денис Монастирски - вътрешен министър на Украйна, правосъдният министър на страната Денис Малюска, председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Онлайн във форума се включиха и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, президентът на Евроджъст Ладислав Хамран и представител на ОЛАФ. Сред участниците бяха и представители на Съвета на Европа, Международната асоциация на прокурорите, неправителствени организации и академичната общност.

Представителите на отделните прокуратури обсъдиха спецификите на съответните законодателни системи в контекста на необходимостта от прилагане на комплексни и съвместни подходи в провеждането на трансгранични разследвания.

Акцент в дискусиите бяха и предизвикателствата пред разследващите и правоприлагащите органи за борба срещу корупционни и финансови престъпления в контекста на бързоразвиващата се дигитализация и навлизащите на пазарите нови механизми за разплащания като криптовалутите.