Съпредседателите на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов - остават в парламента, за да възстановят авторитета на Народното събрание. Това заяви в ефира на БНТ тази сутрин самият Атанасов.

"Нека изпратим в правителството доказани експерти и да засилим сериозно парламентарният контрол върху дейността на изпълнителната власт", добави той. "Министри трябва да бъдат доказани хора, а не да се задоволяват щенията и амбициите на партиите."

Атанасов призна, че персоналното разпределение в Министерски съвет все още не е обсъждано между четирите партии в коалицията, като отбеляза, че за целта от "Продължаваме промяната" трябва да говорят с тях, БСП и ИТН. Но обеща преди коледните празници да има новоизбрано редовно правителство.

"В политиката, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", отбеляза той.

Не пропусна да припомни и че без депутати на БСП няма как да се състави кабинет.

"Ние ще помогнем да има мнозинство, да има правителство и да се отговор на очакванията на българските граждани", обясни той.

Атанасов отбеляза, че ДБ ще отстояват своите позиции пред мандатоносителя - сред които отбеляза като приоритетни мерките за борба с пандемията, ограничаване на шоковото поскъпване на цените на тока и условия за бизнеса, за да се повишат доходите на българските граждани.

Най-важното е всичко уговорено на преговорите да е налице писмено, отбеляза съпредседателят на ДБ - нещо, което Кирил Петков обеща днес да е готово до понеделник.