Новият парламент постави рекорд по млади депутати, но и по най-нисък брой на жените в него. Така България, която преди години се хвалеше с едно от първите места по дами в изпълнителната и законодателната власт, сета отстъпва назад в полза на силния пол. 

В Народното събрание влизат общо 54 жени и 186 мъже. Дамите формират едва 22,5% от парламента. Досега най-ниският процент жени в парламента бе 23,8%.

Най-много дами има в ПГ на ГЕРБ-СДС (29,8%) и в ИТН (29,1%). Партията на Бойко Борисов типично обираше женския вот, а и по време на неговото управление имаше най-много жени в изпълнителната власт. ГЕРБ има специално подразделение за дамите – Жени-ГЕРБ. Такова има и ДСБ, също член на ЕНП.

На дъното са “Възраждане” (15,3%) и ДПС (14,7%). 

“Продължаваме промяната”, която според социолозите е привлякла повече гласове от силния пол, има 20,8% дами в парламентарната си група.

 
Тепърва ще видим колко дами ще има на министерски постове, тъй като разговорите за личности все още не са започнали по същество. Засега от неформалните разговори изтекоха имената само на три дами за потенциални министри - Надежда Йорданова от ДБ за правосъдието, Павела Митова от ИТН за МВнР и Зарица Динкова от ДБ за вицепремиер по климата.