Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият парламент постави рекорд по млади депутати, но и по най-нисък брой на жените в него. Така България, която преди години се хвалеше с едно от първите места по дами в изпълнителната и законодателната власт, сета отстъпва назад в полза на силния пол. 

В Народното събрание влизат общо 54 жени и 186 мъже. Дамите формират едва 22,5% от парламента. Досега най-ниският процент жени в парламента бе 23,8%.

Най-много дами има в ПГ на ГЕРБ-СДС (29,8%) и в ИТН (29,1%). Партията на Бойко Борисов типично обираше женския вот, а и по време на неговото управление имаше най-много жени в изпълнителната власт. ГЕРБ има специално подразделение за дамите – Жени-ГЕРБ. Такова има и ДСБ, също член на ЕНП.

На дъното са “Възраждане” (15,3%) и ДПС (14,7%). 

“Продължаваме промяната”, която според социолозите е привлякла повече гласове от силния пол, има 20,8% дами в парламентарната си група.

 
Тепърва ще видим колко дами ще има на министерски постове, тъй като разговорите за личности все още не са започнали по същество. Засега от неформалните разговори изтекоха имената само на три дами за потенциални министри - Надежда Йорданова от ДБ за правосъдието, Павела Митова от ИТН за МВнР и Зарица Динкова от ДБ за вицепремиер по климата. 
 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.