„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“.

Това обеща пред bTV новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Интересно в биографията му е, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал е декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков, двамата се познават от около 7 години. Рабитили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

Минчев се изказа срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Пеевски - без заплати, но с взети отпечатъци?

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

В същото време по БНТ Любен Дилов-син, депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че вчера видял лично как в парламента са взели отпечатъци от Делян Пеевски, за да може да се идентифицира с новата система за гласуване.