Вирусът на птичия грип е установен в индустриална ферма в село Цалапица и в две лични стопанства – също в Цалапица и в пазарджишкото село Варвара. Във фермата се отглеждат около 80 хиляди кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има общо около 100 птици, предаде БНР.

И за трите огнища са издадени заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

И около трите огнища са определени 3 километрова предпазна и 10 километрова наблюдавана зона.

Около птицефермата и личното стопанство в Цалапица са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от общ. Родопи – с. Цалапица и общ. Стамболийски – град Стамболийски; и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места от област Пловдив - град Пловдив, от общ. Съединение – град Съединение, в общ. Марица – с. Царацово, с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, в общ. Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от общ. Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици; в област Пазарджик – селата Хаджиево, Говедаре и Мало Конаре.

3 и 10-км зони са определени около огнището в село Варвара. В трикилометровата попадат землищата на селата Варвара, Ветрен дол, Симеоновец и Семчиново в община Септември. В десеткилометровата - общ. Белово – гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Аканджиево, в общ. Септември – гр. Септември, с. Карабунар, с. Бошуля, с. Злокучене, с. Ковачево, в общ. Пазарджик – с. Звъничево, с. Лозен, с. Братаница, с. Ляхово, с. Паталеница.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.