Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като не успяха да осигурят достатъчно щадящи тестове, които да позволят връщането на всички ученици в клас, здравните власти приемат нов подход - изследването ще бъде само веднъж в седмицата.

Така от понеделник се очаква всички класове да са вече присъствено. Това съобщи в четвъртък здравният министър Стойчо Кацаров.

Още вчера той даде да се разбере, че се върви към подобно решение като с уговорки обясни, че ако доставките на останалите тестове (2,7 млн. последно) се забавят и ако експертите решат, ще се мине към вариант даже и за отпадане на тестовете. От МОН вече дойдоха сигнали, че искат да има само един път в седмицата изследване, за да може всички ученици от 5-и до 12-и клас да се върнат на училище. В тъмночервените зони те са на дистанционно обучение вече шест седмици.

Кацаров обясни предстоящото изменение в заповедта си, която обяви, че ще издаде по-късно днес, със становището на експертите. Заболеваемостта намалявала, освен това била с ниски стойности изобщо във възрастта под 19 години, както показвало досегашното тестване (осъществявано само от 1-и до 4-ти клас).

Риск има, но е по-малък, смята Кацаров.

 
 
За педагогическия персонал остава тестването два пъти в седмицата, уточни Кацаров.
 
Той за пореден път повтори, че не било работа на здравното министерство да поръчва тестове за МОН, но го поели в началото на добра воля.
 
"На нас друг не ни поръчва тестове за РЗИ-тата", каза той.
 
Кацаров за пореден път обяви колко добре се разбират МЗ и МОН.
 
"Нямаме затруднена комуникация", твърди той.
 
"Ние сме направили необходимото", добави здравният министър. Имало достатъчно тестове, за да се върнат всички в клас.
 
Министърът съобщи, че ще издаде и друга заповед - от понеделник отпада и забраната за планов прием и планови операции.

Коментари

Оле

Най-накрая!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.