След като не успяха да осигурят достатъчно щадящи тестове, които да позволят връщането на всички ученици в клас, здравните власти приемат нов подход - изследването ще бъде само веднъж в седмицата.

Така от понеделник се очаква всички класове да са вече присъствено. Това съобщи в четвъртък здравният министър Стойчо Кацаров.

Още вчера той даде да се разбере, че се върви към подобно решение като с уговорки обясни, че ако доставките на останалите тестове (2,7 млн. последно) се забавят и ако експертите решат, ще се мине към вариант даже и за отпадане на тестовете. От МОН вече дойдоха сигнали, че искат да има само един път в седмицата изследване, за да може всички ученици от 5-и до 12-и клас да се върнат на училище. В тъмночервените зони те са на дистанционно обучение вече шест седмици.

Кацаров обясни предстоящото изменение в заповедта си, която обяви, че ще издаде по-късно днес, със становището на експертите. Заболеваемостта намалявала, освен това била с ниски стойности изобщо във възрастта под 19 години, както показвало досегашното тестване (осъществявано само от 1-и до 4-ти клас).

Риск има, но е по-малък, смята Кацаров.

 
 
За педагогическия персонал остава тестването два пъти в седмицата, уточни Кацаров.
 
Той за пореден път повтори, че не било работа на здравното министерство да поръчва тестове за МОН, но го поели в началото на добра воля.
 
"На нас друг не ни поръчва тестове за РЗИ-тата", каза той.
 
Кацаров за пореден път обяви колко добре се разбират МЗ и МОН.
 
"Нямаме затруднена комуникация", твърди той.
 
"Ние сме направили необходимото", добави здравният министър. Имало достатъчно тестове, за да се върнат всички в клас.
 
Министърът съобщи, че ще издаде и друга заповед - от понеделник отпада и забраната за планов прием и планови операции.