Френският премиер Жан Кастекс е информирал британския си колега Борис Джонсън, че отхвърля идеята за съвместни британско-френски патрули в Ламанша, които да се борят срещу нелегалната миграция към Великобритания, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Франция е готова да провежда нашето оперативно сътрудничество с Обединеното кралство, но "не можем да приемем...британска полиция или военни патрули на наша земя. Това е въпрос на суверенитет", посочва Кастекс.

Миналата седмица Джонсън предложи съвместни брегови патрули в писмо до президента на Франция Еманюел Макрон, след като 27 мигранти загинаха в Ламанша докато се опитваха да достигнат британския бряг.

Публикуваното в Туитър писмо на Джонсън предизвика възмущение във Франция, което накара Макрон да каже на Лондон да започне "да се отнася сериозно" към въпроса.

„Изненадан съм, когато нещата не се вършат сериозно. Не общуваме с туитове или публикувани писма като лидери, ние не сме хора, които подават сигнали за нередности. Хайде стига“, каза по-късно Макрон на пресконференция в Рим.

Отношенията между традиционните съюзници са вече обтегнати, включително във връзка с наскоро развалената сделка за доставка на френски подводници за Австралия и заради конфликт за риболовните права след Брекзит.

Във вчерашното си писмо Кастекс повтори, че Великобритания е тази, която трябва да разреши настоящата криза.

Голяма част от решението не е във Франция, а в Обединеното кралство. Всъщност, можете да възпирате мигрантите, които не следва да се установяват във Великобритания, да идват на ваша земя, като провеждате по-ефективна политика за връщането им, посочи Кастекс.