Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Франция отхвърли днес като несериозни британски предложения за спиране на нелегалния трафик през Ламанша, защото бяха направени чрез социалните мрежи. Париж оттегли поканата си към британската вътрешна министърка да участва в международна среща по проблема, която е свикана днес във френското пристанище Кале.

27 нелегални мигранти от Франция към Великобритания се удавиха онзи ден, след като лодката им се обърна в ледените води на Ламанша, предизвиквайки оживени двустранни и международни реакции.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън обсъждаха темата вчера в телефонни разговори, но декларираните намерения за сътрудничество се изпариха тази сутрин, когато Джонсън публикува в Туитър пет свои предложения за спиране на нелегалния трафик и  призова Париж да ги приеме. Реакцията оттам беше, че не е сериозно преговорите да се водят в социалните мрежи.

"Изненадан съм от методите, когато те не са сериозни - каза тази сутрин Макрон за туита на Джонсън. - Ние не комуникираме между лидерите по такива въпроси с туитове и писма, които се публикуват. Не сме разобличители“- добави той, отговаряйки на репортерски въпрос на съвместна пресконференция с италианския министър-председател Марио Драги в Рим.

По-рано френският правителствен ръководител обвини британското правителство в „двулично говорене“. Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви: 

"Ние смятаме публичното писмо на британския министър-председател за неприемливо и противно на нашите дискусии между партньори ...В резултат на това Прити Пател (британската вътрешна министърка - б.р.) вече не е поканена“ (на срещата с европейските си колеги в Кале - б.р.).

Тази среща включва съответните министри на Белгия, Франция, Холандия, Германия и представител на Европейската комисия. 

Предложенията на Джонсън бяха да има съвместни патрули, които да не допускат повече лодки да тръгват от френските брегове; да се използват по-напреднали технологии като сензори и радари; да има реципрочни морски патрули на Британия във френски води и обратното както и наблюдение от въздуха; да бъде задълбочена работата на съвместно британско-френско разузнавателно звеном незабавно да започне работа по двустранно споразумение за връщане, успоредно с работата по такова споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Британският транспортен министър Грант Шапс каза, че Джонсън е направил предложенията добронамерено и призова французите да  преосмислят реакцията си.

„Не мисля, че има нещо възпламеняващо в това да поискаме по-тясно сътрудничество с най-близките ни съседи - каза той пред Би Би Си.  - Предложението беше направено добронамерено, мога да уверя френските ни приятели в това и се надявам, че те ще обмислят пак да се срещнем и да го обсъдим“.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.