"Питам се дали Формула 1 въобще щеше да оцелее до днес, ако не бяха хора като Франк Уилямс. Той е една от личностите, които я изградиха и направиха такава, каквато е."

Това заяви бившият бос на Ф1 Бърни Екълстоун след смъртта на сър Франк Уилямс, една от най-ярките фигури в историята на най-комерсиалния спорт. Двамата бяха приятели и нещо като партньори - от бизнес гледна точка.

Деймън Хил го постави до Енцо Ферари, а Питър Уиндзор, бивш ПР на "Уилямс", го нарече "състезател във всички измерения". Последният е важен човек в живота на Франк Уилямс, особено при случката, която го променя изцяло.

На 8 март 1986 г. Уилямс катастрофира тежко с кола под наем на път от пистата "Пол Рикар" в Южна Франция към летището в Ница. Тъкмо са приключили финалните преди сезона тестове. Франк вози Уиндзор, който е невредим, но не и неговият шеф, останал парализиран за цял живот. В следващите дни и седмици е "умирал три пъти", в битката за оцеляване първо във френска, а след това и в лондонска болница.

Обездвижен е от раменете надолу. Не се е оплаквал, не е мрънкал. Това твърди Екълстоун. А Хил го определя като "мъж, който не обичаше да говори много". Не е бил по приказките, още по-малко по клюките, казва световният шампион.

Но е бил по високите скорости, обикнонено е шофирал на предела. Някога се преобръща с Morris 1000, даден му от майка му - нейната кола. Жена му Вирджиния е казвала как й се струвало, че съпругът й иска да се самоубие, толкова безрасъден е бил зад волана.

До 8 март 1986 г.

"Ще ти кажа как ги виждам нещата, Джини, рекъл Франк на половинката си тогава. - Живях фантастично 40 години по един начин. Сега ще живея още 40 по друг." 

Вирджиния Уилямс почина от рак през 2013 г.

Франк Уилямс е роден през 1942 г. в семейството на учителка и военен пилот. Имал е кариера на автомобилен състезател и механик, преди да основе "Франк Уилямс рейсинг карс" през 1966 г. Едва е свързвал двата края, продавал е гуми и въобще всичко, само и само да оцелее.

През 1969 г. пилотът му и приятел от юношеските години Пиърс Къридж загива на състезание в Нидерландия, а Франк се е скрил от света и плакал - казват, че тогава е било за последен път. Двамата с Къридж са споделяли един апартамент и са били неразделни.

Финансовите проблеми на Уилямс все повече го затискат. Той продава бизнеса си на канадски петролен магнат и изпада в депресия - шест седмици не е могъл да стане от леглото. Разбира се, никой не е трябвало да научава това.

През 1977 г. Франк Уилямс започва отначало с нова компания, подпомогнат от гениалния инженер Патрик Хед. И стартира възходът. През 1980 г. "Уилямс Гран При инжинийринг" има първия си световен шампион - Алан Джоунс. Следват Кеке Розберг, Нелсън Пикет, Ален Прост, Найджъл Менсъл, Деймън Хил и Жак Вилньов през 1997 г. Само "Ферари" и "Макларън" могат да се похвалят с повече.

Не всичко е цветя, шампанско и карирани флагове. През 1994 г. Аертон Сена загина, пилотирайки "Уилямс" в Сан Марино. На Франк Уилямс беше повдигнато обвинение в непредумишлено убийство в Италия, но по-късно беше оттеглено.

"Все още не съм потънал в скръб, казва сър Франк. - Изпитвам същото бавно чувство на приемане на реалността, както при моя инцидент - то ми помогна да го превъзмогна. Предполагам това е причината да съм толкова спокоен предвид факта, че той е мъртъв."

Но казват, че смъртта на Сена го е белязала дълбоко още веднъж - до последните дни. Отново - никой не е трябвало да научава.

Франк Уилямс беше патриот и консерватор. Той имаше в кабинета си портрет на Маргарет Тачър.

Джордж Ръсел с "Уилямс" в Катар. От догодина той ще стане съотборник на Люис Хамилтън в "Мерцедес".

 

Той има три деца - Джонатан, Клеър и Джейми. Не е бил добър баща поради простата причина, че Формула 1 го е поглъщала почти изцяло. Наследниците му 32 пъти са били на годишни почивки с майка си в Марбея. Франк рядко ги е придружавал. Клеър го наследи във Формулата начело на отбора.

През 2020 г. "Уилямс" беше продаден на канадската инвестиционна компания "Дорлинтън", а семейството на сър Франк се оттегли от управлението и оперативната дейност. Засега името остава - бизнесмените от страната на кленовия лист искат да го запазят.

И кой знае - някой ден "Уилямс" може да има и други световни шампиони.