Светът на високите скорости, най-вече Формула 1, скърби за починалия на 79 г. вчера сър Франк Уилямс - една от знаковите фигури на най-популярния моторен спорт.

Начело на отбора, носещ името му, сър Франк триумфира със 7 пилотски и 9 конструкторски титли през 80-те и 90-те години. От 1986 г. бе прикован в инвалидна количка заради пътен инцидент, но това не уби страстта му към Ф1.

Той направи шампиони Алън Джоунс, Кеке Розберг, Нелсън Пикет, Найджъл Менсъл, Ален Прост, Деймън Хил и Жак Вилньов. Само "Ферари" и "Макларън" са по-успешни в това отношение от "Уилямс", който през 2020 г. беше продаден на американски известитори, а семейството на величието се оттегли.

"Франк беше уникален по рода си, коментира бившят бос на Формула 1 Бърни Екълстоун пред "Дейли мейл". - Той бе от хората, които правеха нашия спорт някога, без него нещата нямаше да се случват. Сядали сме заедно, ходили сме на вечери и сме правили най-доброто за Формула 1. Дъщеря му Клеър ми се обади, за да ми каже тъжната новина. Беше от най-специалните хора. Изстрада много, бъдейки принуден да седи в инвалидна количка, затова попитах Клеър как си е отишъл. Радвам се за това, което чух - не е изпитвал болка, бил е ОК. Поне доколкото е възможно. Но той беше много силен. Винаги сме имали добри отношения."

С коментар излезе сегашният шеф на Ф1 Стефано Доменикали:

"Франк беше истински гигант на нашия спорт, който се справяше с най-трудните предизвикателства в живота и едновременно с това всеки ден се бореше да побеждава на пистата. Изгубихме обичан и уважаван човек от семейството на Формула 1. Ще ни липсва много."

"Сър Франк беше наистина прекрасен човек. Никога няма да забравя как се смеехме заедно. Той беше повече от шеф, беше ментор и приятел", заяви пък пилотът на "Уилямс" Джордж Ръсел, който от догодина ще кара за "Мерцедес" като съотборник на Люис Хамилтън.

Франк Уилямс е бил приет в болница е петък, а в неделя е издъхнал.

Това се посочва в официалното изявление на "Уилямс", където пише, че със смъртта на сър Франк "идва краят на една ера"  не само за отбора, а също за "Формула 1" и моторните спортове въобще.