Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС наложи днес санкции на беларуската държавна компания „Белавиа“ заради подбуждане и организиране на нелегално преминаване от страната към ЕС.

Наказани са още по една авиолиния от Сирия и Турция. С дейността си трите авиокомпании са участвали в инструментализирането на миграцията с политически цели, се казва в решението.

Днес бе обявен пети пакет санкции срещу Беларус. В списъка са добавени 17 лица и 11 образувания.

Заради миграционната криза ограничителни мерки са наложени на високопоставени служители от обкръжението на президента Александър Лукашенко, туроператори и хотели.

Санкционирани са също така представители на съдебната власт, сред които членове на Върховния съд и Комитета за държавен контрол в Минск. Наказани са няколко медии и известен телевизионен водещ. Причина за мерките срещу тях е подпомагане на продължаващите репресии срещу гражданското общество, демократичната опозиция, независимите медии и журналисти.

Така в черния санкционен списък на ЕС са включени вече 183 физически и 26 юридически лица от Беларус. Сметките им на територията на Съюза са замразени. Те не могат да влизат в ЕС.  Гражданите и компаниите от страните членки нямат право да им оказват финансова помощ.

„ЕС няма да толерира оркестрираното и политически мотивирано инструментализиране на човешки същества от режима на Лукашенко. Тази цинична стратегия на използването на уязвими хора е ужасяващ опит за отклоняване на вниманието от продължаващото незачитане на международното право, основните свободи и човешките права в Беларус от страна на режима“, коментира върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.