ЕС ще забрани на беларуския национален превозвач „Белавия“ да наема самолети от европейски компании, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Мярката е част от петия пакет санкции срещу Беларус, предложен заради миграционната криза по границата със Съюза. Предстои страните членки да одобрят това решение.

„По-голямата част от флота на „Белавия“ е от самолети на лизинг от европейски компании. Това повече няма да е така, когато решението бъде прието, а то предстои“, увери Мишел.

Той говори пред Европейския парламент в Страсбург.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи по време на дебата ЕС да приеме законодателни мерки, с които да санкционира превозвачите, подпомагащи незаконната миграция.

Една от мерките е включването на нарушителите в черен списък. Предложенията засягат превозите по суша, въздух и вода. ЕК препоръчва наказанията да се определят според всеки отделен случай на нарушение.

Превозвачите могат да бъдат лишавани от възможност да презареждат или да поправят своята техника в ЕС и от частичен достъп до европейския пазар. Възможно е те да бъдат оставени без лицензи и права за дейност.

Предвидена е също забрана дори за транзитно преминаване през ЕС, прекъсване на територията на Съюза на пътуване по технически причини, както и влизането в европейски пристанища.    

Същевременно ЕС ще утрои фондовете за охрана на външните граници на ЕС, предназначени за трите най-засегнати страни, каза Фон дер Лайен. Става дума за Полша, Литва и Латвия.

Така помощта за тези държави ще скочи на 288 милиона евро, уточни Маргаритис Схинас – зам.-председателят на ЕК, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот.

Комисията също така ще предостави до 3,5 милиона евро в подкрепа на доброволното връщане от Беларус на мигрантите  в държавите на произход. Европейският център за борба с контрабандата на мигранти към Европол подпомага наказателните разследвания и улеснява обмена на информация. 

„Това е съзнателен опит да се поддържа непрекъсната криза по границата с ЕС. Крайната цел е да се дестабилизира ЕС, да се подронят нашето единство и решимост. Това не е миграционна риза, а сериозна заплаха за нашата сигурност. Заплахата за една страна членка е заплаха за всички“, изтъкна Схинас пред евродепутатите.

Беларус носи главната отговорност за случващото се, допълни комисарят. Като страна по Женевската конвенция тя трябва да спазва прнципа на невръщане и да осигури адекватна зашита на бежанците, които е поканила на своя територия.

Европа обвинява режима на Александър Лукашенко, че умишлено подмамва в страната мигранти, като им обещава оттам лесно да влязат в ЕС.