В класните стаи от днес се върнаха учениците от 5-и до 12-и клас. Под условие - поне 50 на сто да са със зелен сертификат или с тест за COVID-19. Днес влиза в сила заповедта на министъра на здравеопазването.

Сутринта пред лабораториите се извиха дълги опашки от мръзнещи ученици, които искаха да си направят тест, за да отидат на училище.

Такъв беше случаят с възпитаници на Софийската математическа гимназия, които последваха примера на Испанската гимназия в столицата. Родителите решиха да платят от джоба си тестовете, за да могат децата им да ходят на училище, съобщава БНР.

В клас се връщат и учениците и от няколко частни училища. Според заповедта те имат възможност сами да осигуряват тестове за учениците си, докато чакат безплатните доставки от държавата.

Присъствено, но на ротационен принцип, учат учениците в общините, които вече са в червената зона. 

От МОН обаче не могат да осигурят щадящи тестове, както беше предварително заявено, за всички ученици и класовете от 5-и до 12-и клас в обищините, които са в тъмночервено, остават вкъщи. Освен ако не се спасяват поединично.

От просветното министерство и късно вчера повториха информацията, че от МЗ има осигурени щадящи тестове до 10 декември само за малките ученици - от първи до четвърти клас.

Снощи в базата на БЧК в с. Лозен имаше малко повече от 54 хил. теста.

"В сегашната ситуация на недостиг на тестове МОН търси всякакви начини да върне колкото е възможно повече ученици от всички класове в училище, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването", твърдят от просветното министерство.

Досега са доставени 1 557 000 теста, сочат данните на МОН. Според МЗ "до днес 29.11. на МОН са предадени 1 358 300 бр. тестове. Утре ще бъдат предоставени още 650 000 броя.

Офертите по последната публикувана на сайта на МЗ покана, за близо 2,4 млн. теста, предстои да бъдат разгледани, като доставките следва да бъдат реализирани до една седмица след сключването на договори със съответните класирани фирми".

Учениците в дуална форма на обучение ще могат да посещават извънкласни занимания и извън сградата на училищата. Това важи и за практическите занятия, индивидуалните консултации с преподаватели, и явяване на изпити. 

Според условието децата, които са се тествали сутринта, следобед няма да правят втори тест, за да посетят извънкласно занимание.

В центровете за подкрепа на личностно развитие, се допускат не повече от пет човека в помещение, при дистанция от 1,5 метра.