Ако не получим доставките, за които ви казвам и ако експертите на МЗ преценят, че рискът не е твърде голям, може тестовете да отпаднат.

С подобна уговорка излезе днес здравният министър Стойчо Кацаров, който отново не можа да отговори на въпроса кога ведомството му ще предостави необходимите количества щадящи тестове, за да могат всички ученици в общините, в които заболеваемостта е над 500 на 100 хил. души, да се върнат присъствено.

Преди това той се опита да прехвърли основно отговорността на министерството на образованието, което обясни, че не е било задължение на МЗ да поръчва тестовете. Здравното министерство поело тази дейност, за да облечки в началото МОН.

Той даде днес и нови числа на доставките.

Според Кацаров вече са предоставени на МОН малко 1,5 млн. щадящи теста. Имало още 600 хил., от които 200 хил. били налични, а останалите 400 хил. не били пристигнали, били още на една от европейските граници.

По думите му вчера той е подписал поръчки на още 2,7 млн. теста, като срокът на доставката им е 9 декември. 

Така общо щяло да има поръчани 4,8 млн. теста. Те трябвало да стигнат до средата на януари догодина за всички ученици.

В понеделник от МЗ твърдяха в своя справка:  "До днес 29.11. на МОН са предадени 1 358 300 бр. тестове. Утре ще бъдат предоставени още 650 000 броя.
Офертите по последната публикувана на сайта на МЗ покана, за близо 2,4 млн. теста, предстои да бъдат разгледани, като доставките следва да бъдат реализирани до една седмица след сключването на договор/и със съответните класирани фирми."

Миналата седмица здравният министър обяви, че от тази големите ученици най-вероятно ще могат да се върнат в клас. Което веднага беше опровергано от МОН, откъдето предоставиха данни за наличностите на тестове при тях. Според просветното министерство към момента бройки има за учениците от първи до четвърти клас до 10 декември.

"Според мен 9-12-и клас могат да се изследват и с тестове за възрастни. Ако МОН прецени, ние имаме такива тестове и може веднага да им ги предложим", каза още Кацаров, който отново повтори в колко добри отношения са с министъра на образованието Николай Денков.

След което добави, че Денков искал първо анкета и тогава да се вземе подобно решение.

Да възрастни имаме големи количества, поне за два месеца напред, добави щедро здравният министър.

Ваксината за деца - не по-рано от началото на следващата година

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка. Такъв вид опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година”, съобщи още здравният министър.

По думите му тя е предвидена в договор с "Пфайзер".

„Ще я има не по-рано от началото на следващата година”, уточни Кацаров.