Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви днес, че е арестувала трима украински шпиони, единият от които подготвял "атака" с експлозив, предаде БТА.

ФСС не уточни в кои региони и кога са задържани предполагаемите украински шпиони.

Според комюнике на службите за сигурност, цитирано от АФП и ТАСС, двама от тях пристигнали в Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на ключови предприятия от стратегическо значение и обекти от транспортната инфраструктура. В колата им били открити късоцевни и автоматични оръжия, както и средства за индивидуална защита.

Според ФСС двамата са признали, че са били вербувани от Службата за сигурност на Украйна срещу възнаграждение от 10 000 долара.

Третият предполагаем агент е бил арестуван, "докато се насочвал към местопрестъплението", и у него били открити "средства за поразяване" - две самоделни взривни устройства с обща мощност 1,5 кг тротилов еквивалент. Той влязъл в Русия нелегално, включително с цел да подготви скривалища и да прехвърля във федерацията експлозиви.

Русия редовно съобщава за арести на хора, които определя като шпиони или "саботьори", работещи за Украйна, по-специално в Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Новото съобщение идва в момент на повишаване на напрежението между двете страни - Киев заявява, че се страхува от руско нахлуване и обвинява Москва, че събира войски на границата им.

Русия отрича да има каквито и да било агресивни стремежи и на свой ред обвинява Украйна, че представлява "заплаха" за нея, а НАТО - че иска да се разшири чак до руските граници.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.