Антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, продължава със свръхактивностите от последните дни. Във второ поред съобщение за днес се съобщава, че КПКОНПИ влиза чрез собствена проверка и в текущия скандал с уволнената директорка на Държавна консолидационна компания Ваня Караганева.

"По повод изнесените данни, КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица", казва се в в съобщението.

Първоначално ще се изискат всички относими документи, после ще бъдат снети обяснения "от ръководни длъжностни лица".

"След завършване на проверката Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата при наличие на корупционни престъпления", поясняват от ведомството на Цацаров.

Любопитно е, че само за дни това е третата такава акция срещу човек, по-скоро смятан за приближен до бившите управляващи от ГЕРБ. Предишните два бяха в техни бастиони - общините Варна и Стара Загора, като за варненския случай също днес бе съобщено, че е пратен от КПКОНПИ на прокуратурата.

Ето и оригиналното съобщение:

На 29 ноември 2021 г. на официалната интернет-страница на Държавна консолидационна компания ЕАД е публикувано прессъобщение на Съвета на директорите за освобождаване на Ваня Караганева от длъжността „изпълнителен директор“. Публикуван е и пълният текст на протокола от заседанието на Съвета с мотивите за освобождаването й. Сочат се противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно  на държавата“.

По повод изнесените данни, КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ.

Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления.