"Има още допълнителни въпроси, които са пропуски в досъдебното производство, които е могло да се изчистят. В началото е било заявено, че Кристиан е използвал определени вещества и трябва да се установи доколко те имат отношение към наркотичните вещества намерени в организма му. Това има отношение към крайния резултат на делото."

Това коментира днес пред медии Константин Симеонов, единият от адвокатите на Кристиан Николов. Делото срещу младежа, убил при катастрофа Милен Цветков, бе отлежено за пореден път и ще продължи на 20 декември.

Съдът се съгласи, че е необходимо време, за да се изяснят още факти и обстоятелства по случая. Николов досдега отказва да дава обяснения, като казва, че ще се възползва от това си право на по-късен етап.

Както е известно, при произшествието, освен че е шофирал с по-висока скорост от позволеното (и дори е ускорявал до момента на удара, натискайки газта), Николов е бил под влияние на наркотици, сред които и веществото - тетрахидроканабинол (ТНС). Тезата на защитата е, че тъй като студентства в Берлин и бил много напрегнат по време на изпити, имал навика да си маже венците със специална паста за успокоение, поръчана от чужбина, в която се съдържа т. нар. ТНС (активното вещество в марихуаната, б.р.). А също и пиел чай със същото съдържание.

Адвокат Симеонов обясни днес, че българска фирма е внесла от словенска фирма, която продава онлайн такива продукти, голямо количество от тях. Идеята на родната компания  била а-ха да поиска разрешение от БАБХ за дистрибутирането им на българския пазар.

Даже при получаване на пратката двама представители на фирмата били задържани и им били повдигнати обвинения за държане на вещества със съдържание на наркотичното вещество. Онова дело обаче било прекратено. Според Симеонов материалите от преписката вече са приложени от съда към делото срещу Николов и ако съдът прецени, може да използва част от тях, които сметне за относими.

Днес съдът одобри искането на защитниците на Николов да се провери дали Агенция „Митници“ все още не пази иззетите вещества по другото дело, въпреки че има задължение да ги унищожи. Също така на следващото заседание ще бъде разпитан управителят на българската фирма.

Съдебният състав с председател Веселина Ставрева обаче не уважи друго искане - да се поиска справка от фирмата-производител за съдържанието на продуктите й и дали то е било променяно.