Според заявката си от вчера - от Софийска градска прокуратура протестират пред апелативния съд вероятноста Кристиан Николов да бъде пуснат под домашен арест.

Както Клуб Z писа, младият водач е неизменно зад решетките от 19 април 2020 г., когато блъсна Милен Цветков на кръстовището на кв. "Хладилника" под въздействие на (поне) три вида опиати.

Междувременно делото му тръгна по същество. Макар за изминалия период двамата му адвокати - Константин Симеонов и Любомир Таков буквално да "бомбардират" съда с многобройни искания за по-лека мярка, чак вчера СГС се произнесе Кристиан да напусне ареста и да изтърпява втората по тежест мярка "домашен арест" (според НПК максималният срок за задържане за престъпления, наказуеми с минимум 15 години лишаване от свобода, е 1 година и 6 месеца).

"СГП не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кр. Н. до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването", пишат обвинителите.

Изтъкват се още като аргументи "съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици".

И още:

"В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото."

(Близките на младежа изтъкват доста любопитна версия - че той вечерта празнувал рожден ден на годеницата си и изпил заварено на масата неизвестно шотче, забравено от гост, само за да разтреби. Иначе ползвал паста и чай с канабис за отпускане и освобождаване от стреса, б.р.).

Прокуратурата смята, че все още са налице и двете предпоставки за арест - опасност да извърши престъпление, както и да се укрие, защото "разполага с възможности" и живее в чужбина (Кристиан, както и сестра му се студенти в Берлин, б.р.).