Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че все още не е решил дали да се кандидатира още шест години в Кремъл, когато настоящият му мандат изтича през 2024 г., предаде Ройтерс. Държавният глава похвали решението на колегата си от САЩ Джо Байдън, който наскоро съобщи, че ще се кандидатира за втори мандат през същата година.

Путин е на власт като президент или министър-председател от началото на века, което го прави най-дълго управлявалият лидер на Кремъл след Йосиф Сталин. Русия прие реформи през 2020 г., които му позволяват да се кандидатира за още два шестгодишни мандата. Без тях той трябваше да се оттегли през 2024 г. Сега може да остане на поста до 2036 г.

Говорейки на инвестиционен форум в Москва, лидерът на Кремъл предположи, че отварянето на опцията да се кандидатира отново за президент е предотвратило подкопаването на политическата система.

"Дали ще направя това или не, тепърва ще се решава, но самото съществуване на това право вече стабилизира вътрешнополитическата ситуация", каза той. "Това, което президентът Байдън каза за евентуалното си преизбиране, смятам, че е самата истина. Защото, ако не започнете да се подготвяте за изборите, мисля, че управлението на страната ще пострада в значителна степен", добави Путин. "Президентът на САЩ не се нуждае от моето мнение, но мисля, че постъпи абсолютно правилно".

Въпреки напрегнатото състояние на връзките с Вашингтон, особено по отношение на Украйна, Путин каза, че има добри работни отношения с Байдън и Кремъл говори многократно през последните седмици за възможността за втора среща на върха между двамата мъже.

Говорителят на Путин този месец осъди като „абсурдна“ намеса резолюцията, предложена от американски конгресмени, с която се факто САЩ ще спре да припознава Путин за президент, ако остане на власт след 2024 г.