Днес от Министерството на околната среда и водите и "ВиК Перник" ЕООД - двете евентуално потърпевши от безстопанствеността на Нено Димов, не се явиха в съда, за да предявят претенции към бившия министър. Това бе учудващо, дори за съда, който безуспешно опита да даде (втори път) ход на делото срещу бившия екоминистър от квотата на "патриотите" в кабинета Борисов-3.

Така прокуратурата остана сама срещу Димов, а от ядосаните думи на прокурора Ангел Кънев днес: "вижте кой си е оттеглил иска", така и не стана ясно кой.

Разбра се само, че двете дружества не се явиха, за да предяват гражданска претенция за евентуалната безстопанственост, свързана с водната криза в Перник, настъпила вследствие източването на язовир "Студена".

По-късно адвокат Ина Лулчева обясни пред медиите, че на всичкото отгоре е много странно да се претендира безстопанственост - тъй като водата, която остойностява прокуратурата като разпиляно имущество, е платена от "Стомана" и ТЕЦ - Перник. 

След атрактивния старт на разследването за водната криза в Перник, и вкарването му в медиен оборот от ръководството на прокуратурата - "че за пръв път са задържали действащ министър", делото изобщо не може да тръгне.

Въпреки гръмките анонси и оставането на огромния град до София без вода за дълго време, накрая се оказа, че пред Спецсъда застават двама - Димов, който е утвърждавал графиците за водоподаване към две фирми ("Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник), и Севделина Ковачева. Последната има лошия късмет по това време да е и.д. кмет на Перник, тъй като не е кандидат за нов мандат.

А времето е 2019-а година - време предизборно.

Пред Клуб Z служебният министър на екологията Асен Личев обясни:

"МОСВ няма качеството на пострадал в наказателното производство срещу бившия министър Нено Димов. В наказателния процес се приема за разглеждане не всеки граждански иск, а само този за обезщетяване на вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението. МОСВ не е предявявало граждански иск, за да го оттегля".

На Окръжен съд е пратен отделно Иван Витанов. Тогавашният шеф на ВиК стана подсъдим и дори бе задържан, въпреки че е доказано, че от позицията си е подавал добросъвестно критични сигнали за намаляващия обем в яз. Студена. Напълно доказано бе от неговите показания и че е привикван на "килимчето" от местната лидерка на ГЕРБ - как така предлага въвеждане на воден режим в града, като предстоят избори.

Отделен въпрос е размерът на щетата, който изчислява прокуратурата (и който, както казахме, не бе подкрепен днес от "ощетените") - 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, към днешна дата.

При катастрофалното безводие в Перник - при това съвпадащо с пандемията, прокуратурата задържа и обвини Димов. На брифинг на 10 януари 2020 г. държавното обвинение в лицето на Ангел Кънев обяви, че ако той не бе позволявал продължаващото подаване на количества към двете фирми, в язовира щяло да има над 7 млрд. вода.

На същата пресконференция, ръководителите на прокуратурата - включително говорителката на Иван Гешев, Сийка Милева, обявиха, че изчисляват щетата, нанесена от Димов, на 11 млн. лева. Иначе казано, тя се спихна 6 пъти за изтеклите 11 месеца. 

(Между другото, случката позволи да се сключи авариен договор за водопровод за Перник за над 26 млн. лв., б.р.).

Иначе делото днес се препъна заради прозаична, но непреодолима пречка - болна от коронавирус адвокатка на Севделина Ковачева. Така още не е минало дори предстартовото му разпоредително заседание.

10 години след създаването на спецпрокуратурата и спецсъда по времето на Цветан Цветанов и кабинета ГЕРБ-1, уж за да борят "високата" корупция и престъпност, досега единственият министър, осъден на две инстанции е Румен Овчаров. А министър или зам.-министър с влязла в сила окончателна осъдителна присъда няма нито един.

 
Както Клуб Z писа, за сметка на това спецсъдът издава колосално количество разрешения за послушване и следене, а спецпрокуратурата сключва в огромен дял от делата си споразумения.