Кристиан Вигенин, който ме даде на прокуратурата, е направил същата малка обществена поръчка за телефонна централа в посолството ни в Лондон - за 33 000 евро. Без да се прави дългият вариант по Закона за обществените поръчки. С тази разлика, че той я е платил, а ние не платихме. Аз обаче имам обвинение - той не.

Така зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин отговори на извънреден брифинг в двора на министерството на обвиненията срещу него. Както Клуб Z писа, прокуратурата привлече заместника на Даниел Митов заради сделка - според тях една за 800 000 лв. за 12 компютърни телефонни централи за мисиите ни зад граница.

Ангеличин обаче казва, че става въпрос за няколко малки обществени поръчки - до 70 000 лв., които както е известно, са с пряко договаряне с посочена фирма.

"Нищо не е направено така, както не трябва", обобщи той.

Ангеличин отговори на обвинението на прокуратурата, че става дума за 800 000 лв.

"800 000 е, защото някой услужливо събира 12 по 70 000. А те са малки (поръчки, б.р.). Това са 12 задгранични представителства. Всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и те могат до 70 000 лв. да изхарчат без правенето на т. нар. сложна обществена поръчка. Затова 12 х 70 000 лв. правят тази сума, която прокуратурата обявява", каза Ангеличин.

Той обясни, че накарал представителствата, образно казано, всяко да си плати централата, защото първо от централния бюджет им обещали 500 000 за централа в София и още 800 000 за въпросните 12 по-малки зад граница. После обаче се оказало, че републиканският бюджет им отпуска само половината милион за централата-майка в София.

И затома и Виганин така ги е правил...

"Всичко е едно към едно - пак през посолствата, пак е за тази сума, по този начин", даде пример той с предшественика на Митов.

Запитан смята ли, че две дела в един ден, насочени към Външно, са нещо притеснително, той отговори:

"Често ми задават този въпрос. Структурата, която прави избори, е ЦИК, не е прокуратурата. Много често обявяват някой с големи букви, че е мошеник, след което излиза с малки букви след 2 години, че няма нищо вярно в това. Аз ви каня всички вас на края на моето дело и вие, ако сте честни, ще дойдете... Две, три пет години - не знам колко ще е.", обяви Ангеличин.

Той подчерта, че всичко е минало през юридическия, през финансовия и през отдела на МВнР, който се занимава с обществени поръчки. "Всичките колеги по тази верига са съгласували този процес", обяви заместник министърът, който ресорно отговаря за  Дирекция „Бюджет и финанси“, а също и за т. нар. "тил" и за Дирекция „Сигурност“.в МВнР.

"Да, всичко "страшно" в това министерство минава през мен" - каза той в коментар на въпроса - дали смята, че го касае и второто обявено днес разследване, където пък става въпрос за избрана без конкурс частна фирма, която да прави логистиката на Външно.

Заместник-министърът даде пример, че са много бавни процедурите и че само през 2016 г. имат 4 пъти проваляни опити за търг за това кой да купува билети, хотели, трансфери и пр. услуги за Външно. Затова и било честа практика по ЗОП - да се сключи тристранно споразумение с министерство, което има избран такъв изпълнител - в случая Външно е ползвало фирмата, която обслужва в чужбина Министерството на земеделието.

"Аз съм благодарен на тези хора!", каза Ангеличин. Защото иначе министерството нямало да може да лети, а пък "то това работи".

По повод обвиненията, че - МВнР не се е възползвало от отстъпките, които въпросната фирма предлага, той каза, ч имат писмо да МЗХ за въпросната сума и я чакат като "ресто". Но все пак са "на гости" на земеделското ведомство, което има договореност с тази компания.