Струпването на руски войски до границата с Украйна вероятно има за цел да засили преговорните позиции на Москва при бъдеща среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, заяви днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

Според Резников отношенията между Украйна и Русия са били по-напрегнати по време на предишно струпване на руски войски през пролетта.

"Сегашните събития най-вероятно са свързани с предстоящата среща на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин. Последният по този начин се опитва да засили преговорната си позиция", каза Резников в изявление, публикувано на уебсайта на министерството на икономиката.

САЩ предупредиха днес Русия за "сериозни последици" при евентуална нова агресия срещу Украйна.

"Всякакви действия за изостряне на ситуацията от страна на Русия значително биха разтревожили САЩ, както и Латвия, а евентуална нова агресия би довела до сериозни последици", каза американският държавен секретар Антъни Блинкън на пресконференция в Рига преди среща на НАТО за обсъждане на намеренията на Москва за струпване на войски по границата с Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди разговорите, че руските намерения са неясни.

"Виждаме тежка техника, виждаме бронирани подразделения, дронове, системи за електронна война и виждаме десетки хиляди руски войници в бойна готовност", каза той.

Великобритания сподели мнението на Блинкън.

"Ние ще подкрепяме партньорските демокрации срещу зловредната дейност на Русия. Ще подкрепяме Украйна и стабилността на Западните Балкани", заяви британската външна министърка Лиз Тръс.

"Всякакви намеци, че НАТО провокира руснаците, очевидно са неверни. Всякакви действия на Русия за подкопаване на свободата и демокрацията, на които се радват нашите партньори, биха представлявали стратегическа грешка", каза тя.

Украинските въоръжени сили обявиха днес, че догодина ще проведат 10 големи военни учения с международно участие, предаде Ройтерс.Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилването на враждебната дейност от страна на Русия и нейни проксита, което е повишило риска от избухване на открита война между двете съседни държави в постсъветското пространство.

Русия струпва войски близо до границата си с Украйна. Киев, САЩ и НАТО изразиха опасения от възможна руска атака.

21 500 украински военнослужещи и 11 000 от Съединените щати, Великобритания, Полша, Румъния и други страни партньори ще участват в ученията.

Украинските въоръжени сили също така ще участват в 16 учения в чужбина.

Началникът на украинското военно разузнаване каза по-рано този месец, че Русия е разположила повече от 92 000 свои войници около границите на Украйна и се подготвя за атака до края на януари или началото на февруари.

Директорът на руското външно разузнаване заяви в събота, че подобни предположения са "злонамерена американска пропаганда".

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини днес НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му, и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността от Запада и Украйна, предаде Ройтерс.

Според Лавров маневрите на украинската армия и използването на дронове в регионите на Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, представляват заплаха за Русия. По думите му Москва е готова да реагира, ако е необходимо.

"Ние просто не можем да изключим възможността Киев да започне военна авантюра", каза той на пресконференция в Москва.

"Президентът (на Русия Владимир) Путин подчерта, че нямаме нужда от конфликт, но ако Западът не може да удържи Украйна, а напротив, я насърчава, разбира се, че ние ще предприемем всички необходими стъпки, за да обезпечим своята сигурност", заяви Лавров.

Путин каза днес, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е червена линия, която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази тревога от военните учения, провеждани до руските граници.

Президентът заяви на инвестиционен форум в Москва, че Русия разработва нова хиперзвукова ракета, която се предвижда да бъде на въоръжение от началото на следващата година. По думите му времето й за полет е пет минути при скорост девет пъти по-голяма от тази на звука.

Според него Русия има основателни опасения.

"Руската федерация също така изпитва определени тревоги от факта, че близо до нейните граници се провеждат големи учения, включително непланирани, какъвто беше случаят съвсем наскоро в Черно море, когато стратегически бомбардировачи . . . прелетяха на 20 километра от нашата граница . . . Има оръжия с прецизно насочване, може да има и ядрени оръжия", каза той.

Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако определените от нея "червени линии" във връзка с Украйна бъдат пресечени от НАТО.

"Ако някакви системи за нанасяне на удари се появят на територията на Украйна, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути, а в случай че бъде разположено хиперзвуково оръжие - пет минути. Просто си представете", каза той.

"Какво се очаква да направим при подобен сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват по този начин. А ние можем да го направим веднага", заяви Путин.

Руският президент все пак изрази надежда, че здравият разум ще надделее във всички страни. НАТО трябва да бъде наясно с тревогите на Русия за собствената й сигурност във връзка с Украйна, подчерта в същото време той.

БТА