Израелският премиер Нафтали Бенет се противопостави на идеята за възобновяване на работата на представителство на САЩ за палестинците в Йерусалим, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА. Бенет подчерта, че в Йерусалим няма място за такова представителство.

Правителството на бившия американски президент Доналд Тръмп затвори консулството на САЩ в Йерусалим, което в продължение на години изпълняваше функцията на посолство за палестинските власти. Сегашният държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че дипломатическото представителство ще бъде отворено. Израел обаче се противопоставя на подобен ход, тъй като според израелските власти по този начин ще бъде поставен под въпрос израелският суверенитет върху града. Евентуално възобновяване на работата на консулството би подобрило отношенията на САЩ с палестинците, които се влошиха по времето на президента Тръмп.

"Йерусалим е столица на една държава и това е държавата Израел", заяви премиерът Бенет.

Израелският външен министър Яир Лапид предложи американското консулство да бъде отворено в град Рамала, който е административният център на палестинските власти.

Израел възприема Йерусалим като своята вечна и неделима столица. Палестинците имат претенции по отношение на източната част на града, която Израел окупира през 1967 г. и впоследствие анексира.

Въпросът за отварянето на консулството се очертава като още един тест за отношенията между правителството на Нафтали Бенет и това на Джо Байдън, което полага усилия за възстановяването на традиционната външна политика на САЩ спрямо Израел и палестинците, след като правителството на Доналд Тръмп в голяма степен подкрепяше позициите на Израел в рамките на конфликта на еврейската държава с палестинците.