Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с огромно мнозинство нова сума от 1 милиард долара, предназначена за финансиране на противоракетния щит на Израел "Железен купол", предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Сумата бе одобрена с 420 гласа "за" срещу едва 9 гласа "против" (сред които осем демократи и един републиканец). Двама депутати от Демократическата партия гласуваха "въздържал се".

Предстои отпускането на сумата да бъде гласувано в Сената, но дата за това все още не е определена.

САЩ участват редовно от 10 години във финансирането на тази противоракетна система. В края на миналата година Конгресът одобри отпускането на 1,6 милиарда долара за разходи по поддръжката и за компоненти за "Железния купол".

Но във вторник новата сума от 1 милиард долара беше внезапно извадена от законопроект в Камарата на представителите за финансиране на работата на администрацията. Според американски медии това изваждане е станало под натиска на някои депутати от лявото крило на Демократическата партия, заплашвали да гласуват срещу закона за финансиране, ако вътре фигурира въпросната сума за Израел. След това партийни лидери на демократите увериха, че сумата за "Железен купол" ще бъде гласувана бързо по време на друг вот, което и стана.

"Приемането на този текст отразява голямото единство в Конгреса между партиите и между двете камари относно сигурността на Израел", заяви председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

"Подпомагането на Израел е от жизненоважно значение, защото сигурността на Израел е съществена за сигурността на Америка", подчерта тя.

"Железен купол е една чисто отбранителна система", допълни Пелоси в отговор на критиките на онези демократи, които се противопоставиха на отпускането на сума за нея.

Премиерът на Израел Нафтали Бенет благодари на Камарата след вота й, който той определи като "огромна подкрепа и ангажимент за сигурността на Израел". "Всеки, който се опитваше да оспори тази подкрепа, получи един безапелационен отговор", допълни той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.