Художникът Калин Николов, сътрудник и на списание "Клуб Z", представя поредица графики в галерията на Съюза на българските художници (СБХ). Неговото пояснение:

Официалният афиш
на изложбата

"Настоящата изложба е връщане към два от източниците на моето (бедно по моему) въображение (но светът е богат и основното ни дебне отвсякъде).

Първият е видените още в края на 50-те години и все още разглеждани с интерес картинки чрез един вече ретро бакелитен диаскоп от 50-те години на миналия век, запазен у нас дори в оригиналната си кутия с инструкциите – „Модел Е“, рядкост някога. Тези картинки бяха подредени в диапозитивни барабани със седемте чудеса на света, сватбата на английската кралица, папагали, холивудски представления, изкачването на Везувий.

Особено последното винаги ми напомняше крайната спирка на петицата трамвая (финалът на линията и последните траверси) и тръгването нагоре към Копитото с очакване да видим някога видяното на фото."

Вторият вдъхновителен момент за Калин е филмът „Параграф 22“ от 1970 г., режисьор Майк Никълс по известния роман на Джоузеф Хелър, умело пресъздаващ черния хумор на писателя. Калин признава: 

"Жанрът на моята карикатура (едно от нещата, които съм правил) е именно "черен хумор", това ме забавлява, още повече че и по принцип нищо не разбирам от изкуство, но в моята област това рядко ми е било от належаща нужда."

В последното си позволяваме да не му вярваме, защото Калин Николов е име и на доказал се изследовател и популяризатор в областта на изобразителното изкуство. Да добавим също, че е работил като художник и оформител на вестници, списания и книги, а по илюстрацията и предпечата на книги работи и сега.

Изложбата е отворена от 2 декември на първия етаж в галерия "Шипка" 6 в столицата.

Кой е Калин Николов

Калин Николов е роден през 1956 г. в София. Завършил е Художествена гимназия (1971-75) и ВИИИ „Николай Павлович“ (1977-83), специалност „Графика и графични технологии” при проф. д-р Евтим Томов. В момента е уредник на Графичния кабинет на Националната галерия, София.

Бил е художник оформител на вестниците „Антени“, „Вечерни новини“, La Strаda, „Щастливец“ „Репортер 7“, “Парижки вести“, „За буквите – О писменехь“, списанията „ФЕП“, „Тера фантастика“, „Усури“, издателствата „На слука” и „Огледало”, на сайта „Българи“.

Дългогодишен консултант на издателство „Братство“, Ниш по историята и проблемите на балканските култури.

Автор на книгите „Атанас Пацев – преодоляване на невъзможното“ (творческа биография на художника и на неговото поколение), „Неосъщественият музей“ (по идея на Радой Ралин), „Елза Гоева“ (монография), „“Художници, свързани с историята ни“, редица каталози и изследователски студии по история на българското и чуждото изобразително изкуство.

Съставител на изложби в Националната галерия на европейска графика и живопис в контекста на балканската и световната култура.