„Крим е де факто, казах го тогава, де факто, това е руски Крим. Тогава още имаше, нямаше референдум, не помня. След референдума Крим и де юре станаха руски ... Моето посещение в Крим, на което имам пълно право, под чийто и протекторат, ръководство и каквото и да е Крим - това е моят Крим. За първи път на море посетих Крим, когато имах малки деца. Това е моят Крим! Ако президентът вече е пристигнал там, с президента на Русия, какви други признания може да има?"

Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко в интервю за РИА Новости - един от основните източници на руската хибридна пропаганда, днес. Той коментира Крим в контекста на намерението си да посети полуострова, при това - заедно с руския президент Владимир Путин. 

Изказването на Лукашенко напомня това на българския държавен глава Румен Радев като кандидат-президент по време на единствения дебат преди втория тур на изборите, в който той участва заедно с Анастас Герджиков.

 
Малко по-късно обаче, след реакция от всички български партньори - САЩ, ЕС и самата Украйна, Радев поясни своята позиция.
 

Всъщност Лукашенко - последният диктатор в Европа, не за първи път прави подобни твърдения, припомня днес "Нова газета". 

Вестникът припомня, че Лукашенко за първи път коментира чий е Крим през март 2014 г., няколко дни след референдума за жителите на полуострова (проведен в присъствието на руски окупационни войски и несъответстващ на украинската конституция).

Тогава той каза, че „де факто Крим е станал част от Русия, това ще бъде и де юре - ще бъде по-късно“. 

Изданието припомня и че по-късно Лукашенко отново повтори тезата за „де факто руския полуостров“ - в интервю за руската радиостанция „Ехото на Москва“ през 2019 г.

„Що се отнася до Крим, когато украинците започнаха да ме атакуват същото лято след Крим, точно през същата година, аз им казах - де факто е руски, това не е законово оформено ... Аз изхождам от реалната ситуация, а да давате оценки - чий е Крим, вие се занимавайте с това“, каза тогава Лукашенко.

 

Междувременно беларуският диктатор заяви, че страната му е готова да приеме на своя територия руски ядрени оръжия, ако НАТО реши да премести американските атомни бомби от Германия в Източна Европа.

В интервю за Дмитрий Кисельов, шефа на руската държавна медийна група "Россия сегодня", на въпрос за възможността американските атомни бомби да бъдат преместени в Източна Европа, ако новото германско правителство не желае повече тези оръжия да бъдат в Германия, Лукашенко отговори, че ще предложи на руския президент Владимир Путин да върне обратно в Беларус ядрените оръжия, изтеглени оттам след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

"Ще предложа на Путин да върне ядрените оръжия в Беларус", каза беларуският президент.

Той не уточни какъв тип оръжия е готова да приеме страната му, а заяви, че тя ще приеме тези, които са "най-ефективни".

Беларуският лидер добави, че страната му грижливо е запазила необходимата военна инфраструктура от съветско време.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западният военен алианс ще трябва да обмисли предислокация на ядрените оръжия на изток, ако новото германско правителство промени политиката на страната си по въпроса.