Прокуратурата в Пловдивско разследва два случая от региона, при които още на първо четене се оказва, че 250 "ваксинирани" са пребивавали в чужбина, когато уж са ги боцнали.

Проверени са два ваксинационни центъра в Асеновград и Раковски, тепърва предстои да се изследват над 20 000 декларации за информирано съгласие, става ясно от държавното обвинение.

Според разследващите "хитреците" заплащали между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани. Четирима души са задържани засега с полицейска мярка до 24 часа.

Ето и пълния текст на прессъобщението от Апелативна прокуратура-Пловдив:

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава две досъдебни производства за издадени сертификати на неваксинирани лица

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава две досъдебни производства за извършени документни престъпления във връзка с издадени „зелени сертификати“ на лица, които не са ваксинирани.

На 29 ноември 2021 г. са извършени претърсвания и изземвания на адреси в гр. Раковски и гр. Асеновград, както и в два медицински центъра за ваксинация там. До момента по двете досъдебни производства са разпитани свидетели, иззети са множество документи, сред които над 20 000 декларации за информирано съгласие.

По първоначални данни около 250 лица са регистрирани в Националния ваксинационен регистър, докато са се намирали в чужбина към датата на имунизацията. Те са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани.

По делото предстои да бъде извършен голям обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и назначаване на графологични експертизи. Четири лица са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължават.

Подробности за случаите бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив. В него участваха Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив