Гърция заяви във вторник, че ще направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за хора на възраст 60 или повече години, предаде Ройтерс, цитирана от "Катимерини".

Властите ще наложат глоба от 100 евро (114 долара) на всеки човек, попадащ във възрастовата група, който не е ваксиниран до 16 януари 2022 г.

Кириакос Мицотакис, гръцкият премиер, каза, че не е приел тази мярка с голяма охота. Според него обаче тя е необходима.

"Това е цената, която трябва да се плати за здравето", каза той.

Около 63% от около 11-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано. По данни на здравното министерство 520 000 души на възраст над 60 години все още не са получили доза от ваксините.

"Фокусираме усилията си върху защитата на нашите съграждани и поради тази причина тяхната ваксинация ще бъде задължителна оттук нататък", каза Мицотакис на заседание на кабинета.

Той все още не е казал как ще бъде наложена глобата. 100 евро представлява немалка част от средната месечна пенсия в южната ни съседка - 730 евро.

"(Решението) ме измъчва, но чувствам тежка отговорност да застана зад най-уязвимите, дори ако това може мимолетно да им е неприятно", каза той.

През ноември в Гърция бе забранено на неваксинираните да влизат в закрити помещения, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали, тъй като ежедневните случаи на COVID-19 достигнаха рекордни нива.

От началото на пандемията в Гърция са регистрирани 931 183 инфекции и 18 067 смъртни случая, по данни на Ройтерс.