Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция заяви във вторник, че ще направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за хора на възраст 60 или повече години, предаде Ройтерс, цитирана от "Катимерини".

Властите ще наложат глоба от 100 евро (114 долара) на всеки човек, попадащ във възрастовата група, който не е ваксиниран до 16 януари 2022 г.

Кириакос Мицотакис, гръцкият премиер, каза, че не е приел тази мярка с голяма охота. Според него обаче тя е необходима.

"Това е цената, която трябва да се плати за здравето", каза той.

Около 63% от около 11-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано. По данни на здравното министерство 520 000 души на възраст над 60 години все още не са получили доза от ваксините.

"Фокусираме усилията си върху защитата на нашите съграждани и поради тази причина тяхната ваксинация ще бъде задължителна оттук нататък", каза Мицотакис на заседание на кабинета.

Той все още не е казал как ще бъде наложена глобата. 100 евро представлява немалка част от средната месечна пенсия в южната ни съседка - 730 евро.

"(Решението) ме измъчва, но чувствам тежка отговорност да застана зад най-уязвимите, дори ако това може мимолетно да им е неприятно", каза той.

През ноември в Гърция бе забранено на неваксинираните да влизат в закрити помещения, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали, тъй като ежедневните случаи на COVID-19 достигнаха рекордни нива.

От началото на пандемията в Гърция са регистрирани 931 183 инфекции и 18 067 смъртни случая, по данни на Ройтерс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.