Германия се готви да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за военнослужещите си, обяви министерството на отбраната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Арбитражна комисия към ведомството с участието на представители на военния персонал е решила да обяви ваксината срещу COVID-19 в списъка на задължителните ваксини за всички военни. Прилагането на разпореждането се очаква в скоро време. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер веднага е казала, че подкрепя тази мярка. По този начин германските въоръжени сили ще станат първата институция в Германия въвела задължителна ваксинация срещу коронавируса.

Същевременно днес специалистът по квантова физика Йоахим Зауер, който е съпруг на германската канцлерка Ангела Меркел, разкритикува мързела на неваксинираните в Германия. В интервю за италианското издание "Република" той заяви:

"Изненадващо е, че една трета от населението не се придържа към научните познания. Това се дължи отчасти на известен мързел у германците", заяви той. "Има и друга група от хора, съставена от такива, които имат лично убеждение, нещо като идеологическа реакция на онова, което те възприемат като ваксинационна диктатура".

Зауер добави, че при някои хора отношението на отхвърляне на научните познания вероятно винаги е съществувало, но никога не е било по-очевидно от сега. Зауер определи създаването на ваксините срещу коронавируса за толкова кратко време като "чудо".

В Чехия се обсъжда ново законодателство, с което ваксинирането срещу ковид да стане задължително за хората над 60-годишна възраст, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Причината е, че тази възрастова група е изложена на най-голям риск да се разболее, каза вчера премиерът Андрей Бабиш, който скоро ще напусне поста. Той добави, че консултативен съвет по здравеопазването вече е препоръчал да се вземе такова решение. Бабиш каза, че в здравното министерство се работи по законопроект за задължително ваксиниране на някои професионални групи, включително здравните работници, полицаите, войниците и пожарникарите. Но засега не се обмисля обявяването на ново извънредно положение заради пандемията.

На парламентарните избори през октомври Бабиш претърпя поражение, а водачът на опозицията Петър Фиала, вероятният бъдещ премиер, е противник и на извънредното положение, и на плановете за задължителна ваксинация.

По последни данни в Чехия заболеваемостта на седемдневна база е 1029 на 100 000. Особено висока е в източната част на страната, което наложи армията за помага на претоварените болници. В някои градчета близо до германската граница бяха отменени коледните базари.