Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"До днес участъкът от автомагистрала "Струма", където македонски автобус катастрофира с 45 жертви, няма акт 16, защото не са приключени отчуждителни процедури."

Това заяви министърката на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на пресконференция, на която обяви резултатите от проверката на участъка. Този път никога не е бил проектиран като магистрала.

Пътят от АМ "Струма" в злополучния участък е възложен на “Булстрой инженеринг” с главен подизпълнител “ИСА 2000” под надзора на френска компания. 

През април 2002 г. е одобрен технически проект, през 2006 г. има допълнително разрешение за няколко пътни възли, през 2007 г. има Акт 15 и отсечката е открита от тогавашния премиер като път с ограничение 90 км в час. През юли 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км в час неясно защо. До днес пътят няма акт 16, защото не са приключени отчуждителни процедури, обяви министър Комитова.

"МС обявява обекта за такъв с национално значение.  Той няма габарити на магистрала", каза регионалната министърка.  

Пътната настилка е проверена и е добра като грапавост и съпротивление на хлъзгане. Маркировката, която се подновява периодично чрез инхаус процедури, към датата на катастрофата е изпълнена само по осевата линия. Има и около половин година забавяне на изпълнението на цялата маркировка. Знаците са за скорост 120 км в час с добри показатели за нощна видимост.

"Мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми, тъй като тогава не е имало изисквания за два полегати крайни участъка", каза Виолета Комитова. 

МРРБ ще завърши маркировката, ще се поправи мантинелата, и ще настоява заедно с КАТ скоростта да се намали от 120 на 90 км в час, както е била по проект.

Скоростта е увеличена без анализ на наклоните на виражите, които са над 4 на сто, само със смяна на пътната маркировка и знаците, разказа арх. Влади Калинов, директон на ДНСК.

От тази година има пълна забрана да се слагат "рибешки опашки" по мантинелите и при подмяна ще се спазват новите правила. Само на тази отсечка подмяната на мантинелите ще струва около 30 млн. лева. 

МРРБ предлага да се направи спешно доставка и монтаж на светлоотразители по мантинелите тип "котешки очи" поне в този участък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.